site.btaС редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението

С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
Снимка: БТА, архив

С редица събития в страната ще бъдат отбелязани 139 години от Съединението.

Кулминацията на тържествата ще бъде в Пловдив. Честванията по случай  Съединението, както  и за Празника на града, ще започнат с молебен в 10:00 часа, който ще бъде отслужен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов до площад "Римски стадион", както и на паметника на Захари Стоянов в Градската градина, съобщиха от Общината. Ще бъде проведен и 48-ият Международен мемориален маратон "Съединение“, който ще стартира в 09:30 ч. от площада в град Съединение и  ще премине през селата Войсил, Бенковски и Царацово, след което ще влезе в Пловдив през Голямоконарско шосе и по бул. "Васил Априлов“ и бул. "Шести септември“ ще се насочи към финала на площад "Съединение“. Отново в 09:30 ч., от кръстовището на бул. "Руски“ с бул. "Шести септември“ до площад "Съединение“, ще се проведе и маратон за деца от детски градини и ученици до 12 клас. 

В 12:00 часа пловдивчани ще имат възможност да чуят концерта „Пеещите котенца и приятели“ с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова. Празненствата в града ще продължат с музикална програма в 18:00 часа, когато на пл. "Стефан Стамболов" ще излязат "Мери Бойс Бенд". Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година ще представи комитет "Родолюбие" в 19:00 часа на пл. "Римски стадион", а в 20:30 ч. на пл. "Съединение" пловдивчани ще могат да видят тържествената проверка (заря).

Държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в тържественото честване по повод 139-та годишнина от Съединението на България. Президентът ще приеме почетния строй, а след това ще произнесе слово.

В София Общината организира тържествено отбелязване на 139-ата годишнина. Церемонията ще се състои пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. В програмата за честването ще участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

В Банско Съединението ще бъде отбелязано с разнообразни събития, съобщиха от Общината. Кулминация на празника ще е празнично шествие. Заедно със Задругата "Уникално Банско“ жители на махалите "Костей блата", "Вионово блато" и "Улевиница", облечени в празнични носии, ще тръгнат в 18:00 часа от площад „Възраждане“ по емблематични улици и знакови места, като крайната точка на шествието ще е площад „Никола Вапцаров“. На 6 септември в Музеен комплекс – Банско започва двудневен международен форум „Банско – портал във времето“ с доклади и дискусии на тема „Светите места на Балканите“. От днес до 8 септември на Бъндеришка поляна започва и състезанието „Арена Бъндерица“, а в три дни е и кулинарният и фолклорен фестивал „Уникално Банско“. На днешния празник в планинския град ще има от сутринта демонстрация на ковачество  на централния площад, и концерт на фолклорна група „Бански старчета“. 

Община Белоградчик кани жителите и гостите на града на моноспектакъла на Деян Донков „Камбаната“. Представлението ще се играе при "вход свободен" от 20:00 часа в летния кино-театър.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Церемонията започва от 9:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, намираща се на площад „Георги Измирлиев“ в областния център. В честванията участие ще вземат военнослужещи от 3-то бригадно командване и Биг Бенд – Благоевград.

И тази година във Варна ще се проведе историческа възстановка на събитията от 1885 година, посветена на Съединението, информират от Общината. Възстановката ще започне в 18:00 ч. на площад „Независимост“. В нея актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празничната програма на пл. „Независимост“ ще започне в 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг с полагане на венци и цветя и военен ритуал. След това шествие ще премине по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей, където също ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина ще се проведе XVIII Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“ с участието на любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област. 

С военен ритуал във Велико Търново ще започне празничният ден. Пред паметника „Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов. Почетният караул от Националния военен университет „Васил Левски” ще премине в тържествен марш. С концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл „Искра“ ще започне празнично хоро.

Във Видин празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Скърбящия войн, съобщиха от Общината. Началото е в 11:00 часа, след което в крайдунавския парк празничен концерт ще изнесе Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“. 

С тържествена церемония и във Враца ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Началото е в 10:00 часа пред Паметника на загиналите във войните ("Лъвчето“) до гаровия площад в града, информираха от местната администрация. В празника ще участват представители на Врачанската митрополия, почетен караул към Военно формирование 54 990-Враца, духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“, както и експерти от Регионалния исторически музей. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта празничната програма продължава с аудио-визуален спектакъл на водното огледало от 20:30 часа. Пред сградата на Община Враца ще бъде излъчен филмът "Записките на едно предателство“ от 21:00 часа. 

В Гоце Делчев в днешния ден Общинският исторически музей ще е отворен за посещение с "вход свободен", а от 18:00 часа в Градския парк ще гостува Духов оркестър – Сандански.

В Димитровград честването ще започне от 9:30 ч. на площада пред паметника "Трите поколения" в кв.“Черноконево“. Началото ще постави Забавно-духов оркестър - Димитровград. Официалната част ще започне със слово на кметския наместник Гавраил Гочев и ще продължи с художествена програма от самодейци при читалище „Н.Й.Вапцаров-1895“. С едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите и полагане на венци и цветя пред паметника „Трите поколения”.

В Добрич ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов пред Младежки център - Добрич. От 11:00 часа на площад "Свобода" концерт ще изнесе Духов оркестър - Добрич. 

На 6 септември Общинският исторически музей  в Ивайловград ще бъде с "отворени врати" и "вход свободен" през целия ден, съобщиха от Общината. В 11:00 ч. ще се проведе беседа на тема "Съединението на България", която ще разкрие интересни факти и детайли около този важен исторически момент.

Празничната програма в Исперих ще се проведе пред паметника на Свети Георги.

В софийските общини Ихтиман и Костенец ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в двата града, информираха от местните администрации.

В празничния ден в Козлодуй ще посрещнат Цанко Цанков световен и европейски рекордьор по плуване и многократен национален шампион, информира Община Козлодуй чрез официалната си фейсбук страница. Той плува за рекорд в река Дунав и в Деня на Съединението ще направи опит за историческо постижение от 100 километра плуване нон стоп от Видин до Козлодуй. В 10:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879” в Козлодуй от името на Община Козлодуй и на Общинския съвет. 

Имаме три паметника в Криводол, на които поднасяме венци и цветя. Церемонията започва сутринта, предвидили сме и кратка програма с местни самодейци, каза за БТА председателят на Общински съвет – Криводол Валентин Кирилов. 

Общоградското тържество в Кубрат ще е пред Паметника на загиналите във войните жители на града, съобщиха от администрацията. След церемонията по поднасяне на венци и цветя на пл. „Възраждане“ ще има празничен концерт, организиран от местното читалище.

В Кула ще бъде поднесен венец на Войнишкия паметник. 

В Кюстендил от 11:00 часа Общината организира честване на 139-ата годишнина от Съединението на България с поднасяне на венци и цветя на Арката при площад "Велбъжд".

В Ловеч Денят на Съединението ще бъде отбелязан с концерт на Общинския духов оркестър и фестивал „Ритъмът на България“, съобщиха от Общината. На площад „Екзарх Йосиф Първи“ от 11:00 часа ще засвирят музикантите от духовия оркестър. В 19:00 часа на сцената на площад „Тодор Кирков“ в стария квартал "Вароша" ще започне деветото издание на фестивала „Ритъмът на България“, организиран от Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ и модна къща „Перлита“ със съдействието на Община Ловеч. Фолклорния събор откриват тогава народните певици сестри Диневи и фолклорният танцов ансамбъл „Балкански огън“. В конкурсната програма на фестивала фолклорни песни, танци и обичаи ще представят 40 групи с около 400 участници от цялата страна.

В 10:00 ч. започват тържествата на площад „България" в Мездра, информира за БТА главен експерт „Връзки с обществеността и протокол“, Мирослав Гетов. Той допълни, че е предвидено тържествено издигане на националния трибагреник и програма, с участието на Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа на личностното развитие – Мездра, Детска школа за художествено слово и Средношколски танцов състав към НЧ „Просвета – 1925“, Мездра. 

От 9:00 до 12:00 ч. ще има Ден на отворените врати в Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Марин Върбанов“, Къщата музей „Дико Илиев и духовите музики“, Екимджиевата къща с мултимедийна изложба за Марин Върбанов, съобщава Община Оряхово на официалната си фейсбук страница.

В Пазарджик Денят на Съединението ще бъде отбелязан с празничен концерт на пл. "Константин Величков", информираха от администрацията. В 11:00 часа на откритата сцена ще излязат близо 200 танцьори от представителен състав "Чудесия"- лауреат на множество международни и национални награди.

Денят на Съединението в Перник ще бъде отбелязан с празничен концерт на Духовия оркестър при Общинския комплекс "Дворец на културата" с ръководител Трифон Трифонов, съобщиха от комплекса. Програмата включва разнообразни музикални творби, които ще създадат приповдигнато празнично настроение. Събитието е с начало 11:00 ч. и ще се проведе пред новоремонтираната сграда на Двореца в присъствието на официални лица и граждани.  

С тържествен ритуал и концерт Плевен ще чества Деня на Съединението. По традиция празникът ще бъде отбелязан пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Тържественият ритуал ще започне в 11.00 часа с участието на военнослужещи от Плевенския гарнизон. В памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите за Съединението на България, в знак на признателност към делото им пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта от 20.00 часа на площад "Възраждане" ще започне концерт на рок група GlocK.  

С общоградско поклонение в Разград ще бъде отбелязана годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от общинската администрация. Церемонията ще е пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане“. В празничната програма, която ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните разградчани ще участват Детският танцов ансамбъл "Лудогорче" и Градския духов оркестър. Тържествено слово ще произнесе кметът Добрин Добрев.

В Разлог от 11:00 часа ще се състои церемония по полагане на венци и цветя по повод празника. Церемонията е пред паметника на Васил Левски на площад „Преображение“. 

Русе ще отбележи 139 години от Съединението на България с церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Програмата предвижда изпълнение на военни маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, ще бъде строен и почетният караул.
Слова ще произнесат кметът на Русе Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов, а Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.

В Самоков Историческият музей и обектите към него - Байракли джамия и Художествена галерия "Проф. Васил Захариев", ще бъдат със свободен вход, съобщиха от музея.

В Сандански празничният ден започва в 11:30 часа пред Паметника на загиналите във войните. В церемонията ще се включат и военнослужещи от 3-то бригадно командване – Благоевград.

С общоградска церемония в Сливен ще бъдат отбелязани 139 години от Съединението на България. Церемонията ще се състои на площад „Хаджи Димитър“ от 11:00 часа. На нея ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, информираха от Общината.

В Троян празникът ще бъде отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в централната градска част. В 11:00 часа на мотополигон "Троян" ще бъде дадено началото на автопоход "Да развеем българския трибагреник", който ще финишира в местността Айдушкото сборище в подножието на Троянския проход.

В празничния ден Община Хасково, местното военно формирование 52 740 и военно формирование 22 280 – с.Корен организират тържествено честване. Ритуалът по поднасяне на венци и цветя ще се състои в 11: 00 часа на Паметника на незнайния войн на градския площад „Свобода“. В празничното честване ще участват Духов оркестър - Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.

С военен ритуал по полагане на венци и цветя в Шумен ще бъде отбелязан 6 септември. Церемонията ще започне в 10:00 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“, съобщиха от администрацията. В 11:00 часа венци и цветя ще бъдат положени и пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш. По време на учения там и разположен полеви лагер на Българската армия, през 1885 година княз Алексaндър I e приел да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

Ямбол ще отбележи 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България с тържествен военен ритуал, благодарствен молебен, празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите за националното ни освобождение, информираха от Общината. 

 

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:13 на 06.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация