site.btaПродължава гасенето на пожара във високата част на Рила планина

Продължава гасенето на пожара във високата част на Рила планина
Продължава гасенето на пожара във високата част на Рила планина
Снимка: Кореспондент на БТА в Кюстендил Ярослав Ставрев

Продължава гасенето на пожара в Рила планина, от сутринта на терен са около 90 човека, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Пожарът е низов в иглолистна гора и е на площ от около 25 дка. Той възникна на 23 август над с. Бистрица, община Дупница, в Рила планина, в местността "Байрямица", припомниха от полицията в Кюстендил. 

На място са 25 военни от поделението в Благоевград, около 40 пожарникари, 20 горски служители от стопанствата в Благоевград, Дупница, Невестино, Кюстендил и Осогово, каза за БТА Атанас Диманков от горското стопанство в Дупница. Доброволци също са се включили в потушаването на пожара, още от сутринта.

"Задействан е общинският план за борба с бедствията, подсигурена е храна и вода за всички екипи. Няма никаква опасност за населението. Има задимяване в горската територия, но пожарът е далече от населените места и няма опасност за здравето и живота на хората. Застрашени са обаче растителните и животинските видове", каза кметът на Дупница Първан Дангов, цитиран от общинския пресцентър.

На територията на общината е обявено частично бедствено положение заради пожарите в горска територия на селата Самораново и Бистрица.

Петнайсет пожара са гасени в края на миналата седмица в Кюстендилска област, казаха от полицията в Кюстендил, два от тях са нанесли щети.

Пожарът, който възникна на 24 август в гората над с. Пастра, община Рила, също е в труден терен и вятърът е увеличил площта му – около 20 дка са засегнати низово в иглолистна гора. Гасят екипи от пожарникари, служители на Горско стопанство "Рилски манастир", както и доброволци. Към момента огънят е локализиран, казаха от полицията в Кюстендил.

/ТТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:22 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация