site.btaВ края на 2025 г. Военноморските сили ще приемат на въоръжение първия от новите многофункционални кораби, каза контраадмирал Кирил Михайлов

В края на 2025 г. Военноморските сили ще приемат на въоръжение първия от новите многофункционални кораби, каза контраадмирал Кирил Михайлов
В края на 2025 г. Военноморските сили ще приемат на въоръжение първия от новите многофункционални кораби, каза контраадмирал Кирил Михайлов
Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов. Снимка: Кореспондент на БТА във Варна Данаил Войков

В края на 2025 г. Военноморските сили ще приемат на въоръжение първия от новите многофункционални кораби, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

През тази година се навършват 145 години от създаването на Военноморските сили (ВМС) на България. По традиция военните моряци отбелязват тържествено празника със серия инициативи в Русе, Бургас и Варна. По случай годишнината БТА разговаря с командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. По думите му първият от новите многофункционални кораби на флота – „Храбри“, ще бъде приет на въоръжение в края на 2025 година. В началото на 2027 г. ВМС вече ще разполагат и със „Смели“. 

Контраадмирал Михайлов посочи, че от началото на войната в Украйна флотът е получил повече от 60 сигнала за открити миноподобни или дрейфащи морски мини. Унищожени са 6 такива, а са открити и извлечени от водата над 30 отломки от ракетно въоръжение. Михайлов допълни още, че от началото на следващата година командването на Противоминната военноморска група в Черно море - MCM Black Sea, ще бъде поето от България.

Във флота също има недостиг на кадри, каза още Михайлов. По думите му некомплектът при офицерите е най-висок – над 20 процента. Контраадмиралът уточни, че приблизително 15 на сто от личния състав на ВМС са жени, като 18 процента от тях са назначени на офицерски длъжности.

(Следва цялото интервю)

След като започна войната в Украйна, задачите на ВМС се увеличиха рязко. На колко сигнала за плаващи мини сте реагирали до момента?

- Една от задачите на Военноморските сили е осигуряването на навигационна и противоминна безопасност в националните морски пространства. В този контекст, след началото на войната в Украйна и възникналата опасност от дрейфащи мини, от флота са въведени комплекс от мерки, насочени към намаляването на риска за корабоплаването, особено по маршрутите за движение и подходите към пристанищата. В готовност се поддържат сили за обследване на получени сигнали за мини и миноподобни обекти и тяхното унищожаване при необходимост. Установен е и непрекъснат обмен на информация с ВМС на Турция, Румъния, структури на НАТО и други партньорски организации. На представителите на морския бизнес, чрез публично достъпният уебсайт на Военноморския координационен елемент, своевременно се предоставя актуална информация.

От началото на военния конфликт, до момента, към нас са постъпили над 60 сигнала за открити миноподобни обекти или дрейфащи морски мини в националните морските пространства и по бреговата ивица. Всички сигнали са били своевременно обследвани, като в резултат са открити и унищожени 6 дрейфащи морски мини, открити и извлечени са над 30 отломки от ракетно въоръжение, както и предмети, представляващи навигационна опасност.

Тъй като заплахата от морски мини не може да бъде ограничена в морските пространства само на една от засегнатите страни в западната част на Черно море, трите черноморски държави, членки на Алианса, подписаха Меморандум за разбирателство за създаването на Противоминна военноморска група в Черно море - MCM Black Sea. Групата е създадена, за да гарантира безопасността на морския трафик от заплахата от морски мини, които се появиха в Черно море след началото на войната, която Руската федерация започна срещу Украйна. Тя провежда периодични действия по разузнаване и наблюдение, противоминни действия в определени зони, съвместни учения и подобряване на оперативната съвместимост, повишаване на морската ситуационна осведоменост и други.

Групата е под оперативно управление на Комитет, който се състои от командирите на Военноморските сили. Той делегира тактическото командване и тактическото управление на офицери, на шестмесечен ротационен принцип между нациите.

MCM Black Sea се състои от сили и средства на трите държави и оперира в националните морски пространства на трите страни в рамките на предварително планиран график. Първата активация се проведе в периода от 2 до 16 юли под командването на Турция, като в нея българската страна взе участие с минен ловец „Струма“ и трима щабни офицери. До края на годината предстоят още две активации. От началото на 2025 година, ротационното командване на групата се поема от Военноморските сили на България.

Меморандумът за разбирателство за създаването на MCM Black Sea е със срок на действие три години. Ако никоя от страните участнички не информира по дипломатически път останалите за своето оттегляне, три месеца преди изтичането му, той ще бъде автоматично продължен за нов тригодишен период.

На какъв етап е проектът за новите многофункционални модулни патрулни кораби на флота? Кога ще влезе първият в редиците на ВМС?

- Съгласно сключеният в края на 2020 г. договор между Министерството на отбраната и германската корабостроителница „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co. KG“ (понастоящем NVL Group), ВМС трябва да придобият два многофункционални модулни патрулни кораба, които се строят в корабостроителница МТГ „Делфин“ край Варна. Те ще притежават съвремeнни способности за водене на ефективни бойни действия срещу въздушен, надводен и подводен противник.

Към настоящия момент първият кораб - „Храбри“, е спуснат на вода и се инсталира оборудване и въоръжение. Приемните изпитвания на кораба ще се проведат през първата половина на 2025 г. Корпусът на втория кораб - „Смели“, е изграден, текат довършителни работи в плаващия док на завода. 

От края на октомври тази година започва обучение на екипажите и специалистите от ремонтите органи на ВМС, което ще се проведе на борда на кораба в България и в производствените бази на изпълнителя в чужбина. „Храбри“ ще бъде приет на въоръжение във ВМС в края на 2025 г., като през 2027 г. ще бъде извършено надграждане на оборудването му, а вторият кораб „Смели“ ще бъде доставен напълно оборудван в началото на 2027 г.

Какви други придобивки получиха или ще получат ВМС през тази година?

- В края на предходната година беше довършено изграждането на Център за противоминна война във Военноморска база-Варна, като още през месец януари тази година личният му състав премина необходимото обучение. Чрез този център ВМС ще имат възможност да събират, обобщават и анализират информация за морското дъно и минната обстановка, в зоната си на отговорност. Центърът също така дава възможност за планиране на противоминните действия на корабите от ВМС. 

Наред с това, придобихме маломагнитни водолазни апарати, позволяващи по-безопасна работа на водолазите от състава на корабите от подклас “минен ловец”. Получени бяха два безпилотни подводни апарата за подводно наблюдение и доразузнаване на миноподобни обекти. Те позволяват извършването на оглед на подозрителни обекти на морското дъно и във водна среда от разстояние, без личният състав да се излага на повишен риск.

Освен това се очаква до края на годината да бъдат доставени в Хидрографската служба на ВМС два безпилотни подводни апарата, които могат да бъдат използвани както за осигуряване на хидрографски дейности и в противоминни операции, така и като имитатори на подводни цели. В допълнение, с цел подсилване на въздушното наблюдение, бяха закупени и усвоени 3 малки дистанционно управляеми летателни апарата, които притежават широк набор от сензори за наблюдение при всякакви условия.

Има ли недостиг на кадри в редиците на флота?

- Принципно има, като при различните категории военнослужещи некомплектът е различен. Окомплектоването с личен състав е динамична величина, която се променя буквално всеки месец. Към настоящия момент, най-сериозен за ВМС е проблемът с окомплектоването при офицерите и в по-малка степен - при матросите. След постъпване в редовете на Военноморските сили на обучаващите се във военно-образователната система, както и приключване на провеждащия се в момента конкурс за приемане на военна служба, се очаква некомплектът при офицерите да спадне на около 22 процента, а при матросите 10 на сто.

Флотът успява да поддържа сравнително нисък некомплект на фона на въоръжените сили. Все още считам, че можем да бъдем оптимисти за интереса на младите хора към професията на военния моряк. Надявам се, под ръководството на Министерството на отбраната, да продължи прилагането на политиката за справяне с некомплекта, като тя да е последователна, балансирана и адекватна на съвременните условия на живот.

Приблизително 15 на сто от личния състав на ВМС са жени, като 18 процента от тях са назначени на офицерски длъжности. 

Ще бъде ли направен ремонт на Военноморската база във Варна?

- Тя е създадена през 1897 година и оттогава до днес са извършени 2 ремонта, като последният е през далечната 1988 г. Сега е необходим ремонт на пристанищната инфраструктура, както и удълбочаване на акваторията ѝ. Вече е изработен инвестиционен проект, за който предстои да бъде издадено разрешение за строеж от министъра на отбраната. В него се предвижда удълбочаване на оперативната акватория, ремонт на кейови места и изграждане на допълнителни причали, ремонт и доизграждане на участък „Водолазна база“, брегоукрепване и други дейности. След като бъде издадено разрешението за строеж, ще бъде избран изпълнител.

Стои ли изобщо на дневен ред възстановяването на подводния флот на България?

- ВМС не са се отказали от възстановяването на подводните сили. Подводниците са изключително мощно средство, променящо баланса на силите чрез скрито разузнаване, нанасяне на ракетни и торпедни удари, поставяне на мини, както и като платформа за морски специални сили. Те са изключително важни и за мирновременната подготовка на патрулните сили на флота. Един от проектите на ВМС е за придобиване на подводници и се търси начин да се осигури финансиране и подходящ доставчик. Този процес не е бърз и за реализирането му ще са нужни няколко години. България обаче не трябва да изостава от съюзниците си и не бива да отстъпва пред държавите агресори като остави българските морски пространства без надеждната защита и възпиращата роля на подводниците.

Вашият поздрав към военните моряци по случай празника на флота?

- Обръщайки се към военнослужещите и цивилните служители от Военноморските сили, отправям своята благодарност за отговорността, за високия дух и непреклонната воля, които те демонстрират при изпълнение на своите задължения. Уверен съм, че със своя професионализъм, със заслуженото си самочувствие и удовлетвореността от изпълнения дълг, те ще продължат да служат и работят за защитата и отстояването на националните ни морски интереси и независимостта на нашата държава.

На адмиралите, офицерите, офицерските кандидати, мичманите, старшините, матросите и цивилните служители, на ветераните, чиито следовници сме всички ние, на всички наши съмишленици и радетели за  развитие и просперитет на Военноморските сили на Република България, желая добро здраве, благополучие, много лични и професионални успехи!

Попътен вятър и седем фута под кила! Честит празник!

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:24 на 08.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация