site.btaКонсулските служби, в които има повече заявления за туристически и трудови визи, ще се обезпечат с кадри, каза зам.-министър Мария Ангелиева

Предприети са конкретни действия за кадрово обезпечаване на определени консулски служби, където има повече заявления за издаване на туристически и трудови визи. Това информира заместник-министърът на външните работи Мария Ангелиева представители на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Срещата, по инициатива на заместник-министър Ангелиева, бе проведена в МВнР с Живко Иванов, заместник-председател на БСБСПА, и Цветина Иванова, главен секретар, по повод изказването на председателя на БСБСПА Кацарова във връзка с проблеми за издаването на туристически визи.

В хода на срещата заместник-министър Ангелиева подчерта, че МВнР продължава да полага усилия за постигане на пълноправно членство в Шенгенското пространство и следва да изпълнява стриктно изискванията на европейското законодателство относно процедурата за разглеждане на визови заявления, както и приемане и преглед на целия набор от изискуеми документи за виза, които трябва да се представят от всеки апликант за шенгенска виза.

По време на разговора бяха обсъдени и мерките в интерес подобряване на комуникацията, с цел по-бързото издаване на визи. Заместник-министър Ангелиева разясни процедурата и посочи какви са стъпките, които трябва да бъдат следвани. Посочени бяха и конкретни предложения, които да послужат за основа на туристическия бранш по отношение на издаването на визи за чужденците, имащи желание да посетят България с цел туризъм.

В края на срещата бе обобщено, че е положена добра основа за преодоляване на някои въпроси, свързани с по-бързото издаване на визи, която би могла да послужи и за промяна на някои закони в интерес на бизнеса и туристическия бранш, посочват от МВнР.

От Министерството на туризма (МТ) съобщиха, че по инициатива на служебния министър Евтим Милошев е била организирана работна среща в широк формат с представители на МВнР и представителните организации в туристическия сектор, за да се даде възможност на бизнеса да обсъди актуалните теми и да зададе своите въпроси, свързани с облекчаването на процеса при издаване на работни визи за работници от трети страни.

/ТТ/

Към 22:22 на 02.08.2024 Новините от днес