Обзор

site.btaНад 900 огнеборци се включиха в ликвидирането на 95 произшествия в страната, пожарите край Харманли, Отец Паисиево, Воден и Крайново са овладени

Над 900 огнеборци се включиха в ликвидирането на 95 произшествия в страната, пожарите край Харманли, Отец Паисиево, Воден и Крайново са овладени
Над 900 огнеборци се включиха в ликвидирането на 95 произшествия в страната, пожарите край Харманли, Отец Паисиево, Воден и Крайново са овладени
Снимка: МО

Общо 981 пожарникари и 332 пожарни автомобила участват в локализирането и ликвидирането на 95 произшествия, овладени са пожарите край Харманли и в Отец Паисиево, съобщиха от МВР към 20:30 часа.

Виждам, че пожарът е овладян, каза по-късно служебният премиер Димитър Главчев, който посети село Воден. Искам да успокоя хората, че помощите, които им се полагат по закон, ще бъдат получени, посочи Главчев и добави, че средствата ще бъдат изплатени във възможно най-краткия срок. Той каза, че се е свързал с министъра на транспорта и съобщения и е разпоредил да влезе в комуникация с  мобилните оператори, които тези дни да поставят мобилна клетка, за да имат комуникация хората в селото. Не може да бъде отнемано правото на комуникация на хората където и да било, а  и това се оказва решаващо в такива ситуации, отбеляза служебният премиер. Главчев посочи, че има намерение утре да свика заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, където ще бъдат изяснени доста теми.

Пожарът в боляровското село Крайново е овладян, той е засегнал няколко къщи, но няма пострадали хора. Това каза днес в село Воден главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Горящите къщи са били изгасени. Гасенето е било затруднено от силния вятър, който е излязъл около 16:00 часа, както и от липсата на комуникации.

В момента има пожар на фронт около два километра в гориста местност, който върви в посока към турската граница. Пожар гори и край село Странджа. "Полагаме неимоверни усилия да го пресечем, предислоцираме тежка техника", допълни той.

Дежурят екипи на пожарната, жандармерията, горски служители, 32-ма турски пожарникари, тежка техника.

Кангалджиев посочи, че не са допуснали жители на засегнатите села да пострадат, въпреки че някои от тях са отказали да напуснат горящите си къщи. От Крайново днес са били изведени трудноподвижни възрастни хора, които са били настанени в дома за стари хора в с. Воден.

Фактът, че няма жертви и пострадали, говори, че е адекватна реакцията на всички хора, които са били на терен. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който посети село Отец Паисиево, в отговор на журналистически въпрос относно пожара в ямболското село Воден, който избухна вчера и наложи евакуирането на населението там. Стоянов, заедно с примера Димитър Главчев и социалния министър Ивайло Иванов, посетиха едно от най-засегнатите от пожарите села в Пловдивско.

Пострадалите от пожара в с. Воден ще получат еднократна помощ от 1578 лева, каза изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров. Той посети селото, заедно с областния управител Николай Костадинов, а по-рано днес комисия от община Болярово правеше опис на щетите на къщите, пострадали при пожара.

При по-големи щети обезщетението ще бъде в рамките на четири хиляди лева, като се кандидатства във Фонд "Социална закрила".

В късния следобед заради пожар се наложи да бъде пренасочен хеликоптер към град Харманли, съобщиха за БТА от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

Двама огнеборци пострадаха леко при пожара, съобщи началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов. Той обясни, че се уточнява дали има хора в неизвестност от вилната зона в местността Трифончето край града, в посока Маджарово. Във вилната зона е изгоряла една индустриална сграда и частни домове, чиито брой тепърва ще стане ясен. По думите на местни хора в пламъците са изгорели живи 200 овце във ферма в зоната край Харманли. На терен работят над 10 екипа пожарникари с техника, пристигат и още от различни части на страната. В гасенето на пламъците се включиха доброволци със селскостопанска техника и водоноски. Към 20:30 часа огнената стихия продължава във вилната зона и в местността Извора на белоногата. На място се правят и просеки с тежка техника, тъй като в близост има бензиностанция, паркинг и вили.

Пламъците се разгоряха на входа на града в късния следобед и вече са в опасна близост до вилна зона, паркинг и бензиностанция, съобщиха от Областната администрация в Хасково. Заради огнището в района е силно задимено.

От Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обявиха два обходни маршрута - от Харманли към Любимец, през магистрала „Марица“ и от Любимец в посока Ивайловград, разклона за село Малки Воден, а оттам към Маджарово. Вторият обход е от Маджарово към селата Силен, Долно Ботево, Стамболово, Хасково и към Харманли.

По информация на Митко Петров от Областното пътно управление в Хасково пътният участък към Маджарово е временно затворен.

Екипи оказват подкрепа в пострадалите от пожарите населени места. Това информираха от Българския червен кръст (БЧК).

Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където евакуираните вчера жители, днес бяха допуснати до домовете си. Екипите на БЧК оказват психосоциална подкрепа на пострадалите, а съвместно с Община Болярово в следващите три дни ще бъдат предоставяни хранителни пакети и вода в специално разкрития пункт, който се намира в кметството на с. Воден.

Екипи на БЧК-Пловдив предоставят вода и храна на пострадалото население и специализираните екипи, работещи на терен в село Отец Паисиево. Извършва се оценка на нуждите. Допълнително 10 палета по 1.5 л. минерална вода ще бъдат дарени на областната червенокръстка организация, които също ще бъдат предоставени на нуждаещите се. 

Пожарни екипи от Панагюрище и Пловдив се включват в гасенето на пожара в село Априлци, който избухна този следобед, съобщи Петър Куленски, кмет на община Пазарджик и добави, че се организира подкрепа от обучени доброволци. Ангажирана е земеделска техника, която прави просеки.

Огънят е обхванал гората към селата Щърково и Елшица, но няма опасност за населените места към момента, съобщи говорителят на Областна дирекция на МВР - Пазарджик Мирослав Стоянов, като поясни, че за момента няма опасност за населените места.

Според събраните данни огънят е тръгнал от крайните къщи на село Априлци, бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. 

През тази седмица горя пожар в землището на град Стрелча, а при погасяването му се включи и хеликоптер. Ден по-късно имаше пожар и в с. Сестримо, община Белово, като за неговото погасяване се включиха пожарни екипи, местни лесничеи и доброволци.

Все още е активен пожарът над село Фролош, община Кочериново, който възникна преди няколко дни, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Днес се правят противопожарни просеки и се потушават пламналите огнища.

Служители от горските стопанства "Рилски манастир", "Невестино" и "Дупница", с два специализирани за гасене горски автомобила, заедно с огнеборци от Кюстендил и към този момент са на място и следят да няма разрастване на пожара.

Пожарът възникна на 16 юли в иглолистна гора в района на с. Ваксево, община Невестино и се разпростря в посока на селата Тишаново, община Невестино и Фролош, община Кочериново.

Пожар избухна в село Димитриево, община Чирпан, съобщиха от общината. С огъня се бориха шест екипа на пожарната  - два от Чирпан, два от Стара Загора, един софийски и един димитровградски. Горят крайни дворове на селото, съобщи за БТА кметът Ивайло Крачолов. Според Крачолов, пожарът е умишлен, извършителят е установен и се издирва.

Извършителят е запалил в двора си гуми, без да се съобрази с обстановката, в резултат на което огънят се е разраснал и е обхванал над дванадесет къщи, като към момента четири от тях са били обитаеми.  Няма пострадали хора.

Пожарът над калояновското село Отец Паисиево е локализиран, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив, старши комисар Васил Димов. По думите му на места има тлеещи огнища, но огънят не се разпространява.

Всички, които са на място, остават на дежурство в целия периметър, отбеляза Димов. Причината е, че температурите продължават да са високи и има вятър, а това може да възпламени отново огъня. Минимум 24 часа след горенето на последното огнище на място ще има пожарникари, а в последствие и наблюдатели, допълни комисарят.

В гасенето на пожара днес се включиха 200 пожарникари и военнослужещи и повече от 100 доброволци и горски служители. Два хеликоптера от Чехия също участваха в гасителните дейности.

По-рано през деня кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за селата Пролом, Мраченик и град Баня, съобщи той пред журналисти. 

Кабаиванов обясни, че над село Пролом в действия по гасене на огъня участват, освен пожарникари, и 50 доброволци от местната и общинска администрация, както и жители на населените места.

В центъра в разположена и 10-тонна водоноска с оръдие за пръскане. В готовност сме, ако се наложи да започнем и евакуация, посочи Караиванов. По думите му, на този етап обстановката е спокойна и това не се налага.

От Министерството на отбраната съобщиха, че общо 142-ма военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили са се включили тази сутрин при овладяването на пожарите в страната.

В района на с. Отец Паисиево, област Пловдив, са работили 94-ма военнослужещи с 14 единици специализирана и транспортна техника от Сухопътните войски.

Инженерните специалисти от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, за пореден ден прокарваха просеки и горски пътища със специализирани машини – БАТ и челен товарач, между селата Отец Паисиево и Пролом, съвместно със служители на горското стопанство и служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Край с. Воден, област Ямбол, участваха общо 56-ма военнослужещи от Сухопътните войски и от Военновъздушните сили. От състава на 42-ри механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора има 20 човека на терен, от 20-и самоходен артилерийски дивизион – Ямбол се включиха десет военнослужещи. От състава на ВВС от 22-ра авиобаза – Безмер същия пожар гасят 18 човека.

Два хеликоптера с по четирима военнослужещи екипаж от състава на 24-та авиобаза – Крумово извършваха пожарогасителни действия при с. Воден. Вертолет „Кугър“ излетя днес в 10:36 ч., а Ми-17 – в 10:51 часа. 

Два хеликоптера, които са помощ от Чехия, излетяха в 10:25 ч., за да гасят от въздуха огъня край с. Отец Паисиево.

Турското валийството на Къркларели изпрати в България 40 души персонал и специализирана техника, състояща се от общо 15 превозни средства, в т.ч. три пикапа, четири водоноски, две противопожарни коли, два грейдера и булдозер. 

На свое заседание, парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет (МС) незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица.

В решението на комисията е посочено още, че Министерски съвет трябва ежеседмично да информира Народно събрание (НС) за предприетите действия. 

С решението на комисията МС се задължава да осигури необходимите средства и да предприеме нужните действия за закупуване на летателна техника за гасене на пожари за нужните на МВР.   

Задължава се още МС да внесе в НС доклад за предприетите действия за усвояване на отпуснатите средства по оперативна програма "Околна среда" среда за купуване на противопожарна техника за превенция на горските пожари.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:37 на 19.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация