Обзор

site.btaПродължава борбата с огъня на различни места в страната, служебният премиер Димитър Главчев сформира днес междуведомствен щаб

Продължава борбата с огъня на различни места в страната, служебният премиер Димитър Главчев сформира днес междуведомствен щаб
Продължава борбата с огъня на различни места в страната, служебният премиер Димитър Главчев сформира днес междуведомствен щаб
Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев

Продължава борбата с огъня на различни места в страната, а служебният премиер Димитър Главчев сформира днес междуведомствен щаб.

По-рано през деня Главчев и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов посетиха Стара Загора. Беше съобщено, че в борбата с пожарите са задействани всички възможни механизми за по-бързо овладяване на ситуацията, включително и искане за помощ към Европейския съюз.

Способностите на армията за гасене на пожари са лимитирани, ние поддържаме три вертолета, коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той допълни, че ако се наложи необходимост от повече техника, няма да може да се реагира. "Модулите на Сухопътни войски също са ограничени, затова е добре да се засили превантивната дейност", посочи Запрянов.

Министърът съобщи, че при пожарите край Стара Загора днес са работили два хеликоптера, а в гасенето са участвали 22-ма военнослужещи.

От Министерството на отбраната съобщиха, че заради усложнената обстановка с пожарите хеликоптер е бил пренасочен от Стара Загора към борбата с пламъците в Стрелча.

Продължава и участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в гасенето на пламъците край село Отец Паисиево. Четиридесет и двама военнослужещите с осем машини участват в гасенето на пожара. Поради разрастване на огъня и трудното му овладяване, са получени и искания от МВР и от областния управител за включване на хеликоптери от състава 24-та авиационна база – Крумово, и на инженерна и верижна техника от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив.

Във Варненско в момента няма активни пожари, съобщиха по-рано днес за БТА от пресслужбата на областната управа.

Автомагистрала „Хемус“ между пътните възли "Слънчево" и "Повеляново" е отворена, съобщиха от Агенцията „Пътна инфраструктура“, но временно движението по магистралата и пътя Девня – Варна в района на Слънчево се осъществява с повишено внимание поради задимяване.

В област Велико Търново възникна пожар близо до свищовското село Ореш, съобщиха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Към мястото на пожара бяха изпратени шест пожарни автомобила – от Свищов, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Павликени. Пламъците обхванаха някои от дворовете и къщите в селото. В гасенето на пожара се включиха и доброволци, каза за БТА кметът на село Ореш Любомир Иронов.

В по-късните часове днес пожарът беше потушен, има локални огнища, които не са опасни. Общо осем къщи са били засегнати, според първоначалната информация. Наложило се е няколко трудноподвижни хора да бъдат евакуирани. В селото ще останат дежурни екипи на пожарната през нощта. 

В област Кюстендил напълно е локализиран пожарът в района на горското стопанство "Осогово", в района на село Преколница, в близост до границата с Република Северна Македония, съобщиха от ОДМВР - Кюстендил.

Проблем днес сутринта оставаше северният му фронт. Огънят е обхванал около 650 дка площи, уточниха от полицията. 

В момента на терена има само тлеещи огнища, но дежурствата на пожарникари и горски служители ще продължат и през нощта. Пожарът възникна в четвъртък миналата седмица, като тръгна от частно сечище в района.

В област Пазарджик малко преди 10:00 ч. днес постъпи сигнал за горяща иглолистна гора в землището на Стрелча. Към мястото незабавно бяха изпратени служители от местния противопожарен участък, както и от районната противопожарна служба в Панагюрище, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Пазарджик.

По-късно през деня в гасенето на пламъците се включиха и хеликоптер, три пожарни екипа от София и няколко от областта, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Пазарджик. В гасенето на пожара участваха и екипи от Панагюрище, Стрелча, Батак, Белово, Пещера, Велинград, около 50 служители на Горско стопанство от Панагюрище и доброволци.

До момента е обхваната над 300 декара иглолистна гора, информираха от полицията.

Временно беше преустановено движението между Стрелча и Копривщица заради задимяването от пожара в района. Според Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР - Пазарджик, движението е възстановено, но трябва да става с повишено внимание и по-ниска скорост, защото на пътя са разположени техника, водоноски и хора.

Малко преди 21:00 ч. на мястото на пожара в землището на Стрелча бяха огнеборци от всички районни служби в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН) в Пазарджик – Панагюрище, Пещера, Батак, Белово, Пазарджик с противопожарни автомобили и джипове, като общо 120 души участват в гасенето, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Пазарджик.

Със съдействието на областния управител е осигурен дрон, който да направи снимки и даде представа на наземните екипи за реалните параметри и вероятни фронтове за развитие на огъня. С помощта на хеликоптер, осигурен от Авиобаза Крумово, със съдействието на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- МВР, е ограничено разпространението на пожара по посока към Стрелча.

В Пловдивска област около 13:00 ч. се разгоря пожар около калояновското село Отец Паисиево.

В по-късните часове на деня стана известно, че повече от десет къщи от вилната зона на Отец Паисиево са изгоряли. Наложи се евакуация на хора. В борбата с пламъците се включиха общо 12 екипа на пожарната гасят пламъците.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната в овладяването на пожара да се включи и 61-ва Стрямска механизирана бригада с инженерна техника и жива сила.

Пожарът продължи да се разраства и се наложи в овладяването му да се включат хеликоптери и тежка техника, съобщиха от Областна администрация - Пловдив. Областният управител проф. Христина Янчева поиска допълнителна помощ от армията заради усложняващата се пожарна обстановка. Искането е отправено към 91-ви инженерен батальон Пловдив, който разполага с тежки верижни машини за изграждане на просеки.

По предварителни данни във вилната зона са изпепелени 30 постройки. Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини. По думите на директора на ГД ПБЗН главен комисар Александър Джартов Джартов, в сряда ще бъдат предислоцирани сили, защото някои от служителите са пети ден на терен. През нощта остават дежурни екипи, а утре сутринта ще се вземе решение къде ще бъдат използвани хеликоптерите.

Отец Паисиево посети и главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. Той коментира, че на този етап няма опасност пожарът да се прехвърли в селото. Кангалджиев подчерта, че има организация през нощта да продължи изграждането на просеки и утре да се работи по всяка от тях. 

Четиридесет и двама военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада с осем машини участват в гасенето на пожара край пловдивското село Отец Паисиево, съобщиха днес от Министерството на отбраната.

От Областна администрация - Пловдив призоваха доброволци да се включат в гасенето на пожара. Сборният пункт за тях е утре в 7:00 ч. сутринта в центъра на селото.

Заради пожар беше затворен и пътя между селата Богдан и Московец в община Карлово, съобщиха от общинската администрация.

Община Карлово осигури вода, техника, тупалки, гръбни пръскачки за огнеборците. Към момента няма опасност пожарът да се прехвърли към населените места.

През деня беше съобщено, че Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебни производства за причините за възникналите пожари в три общини – Хисаря, Карлово и Калояново.

По досъдебните производства предстои да бъдат назначени пожаротехнически експертизи, от чието заключение трябва да стане ясно какви са причините за пожарите, възникнали в периода от 8 до 12 юли в землищата на с. Михилци, община Хисаря, с. Песнопой, община Калояново, и в община Карлово – в районите на Сопот и селата Христо Даново, Столетово и Розино.

В продължение на четири дни пожарникари, доброволци, военнослужещи и служители на Държавно горско стопанство се бориха с пожара, обхванал около 15 хил. декара гори и равнинни площи. Заради тежката ситуация областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в общините Калояново и Хисаря. Днес пожарът бе напълно ликвидиран, като през последните 24 часа не са пламвали огнища. 

В област Стара Загора все още не може да се каже, че пожарът около областния град е локализиран, но периметърът му се контролира, каза старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към РД ПБЗН - Стара Загора, по повод големия пожар, който вече над денонощие гори на север от града.

Екипите втора нощ ще бъдат на място.

Около 16:00 ч. днес временно беше ограничено движението в двете посоки от Стара Загора към курортното селище Старозагорски бани, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е осигуряване на безопасността на пожарникарите, които започват обработка в района, където вчера лумна пожар.

И през нощта ще бъдат необходими доброволци и екипи, които да дежурят на мястото на пожара в Стара Загора, за да се предотврати запалването на нови площи. Това каза за БТА секретарят на общинската администрация Николай Диков.

Имаше и инцидент с това, че огънят се прехвърли през пътя от Стара Загора към курортното селище Старозагорски бани, което застраши съседен горски масив. По тази причина навсякъде са разположени екипи с доброволци, които тази сутрин са спасили постройките във вилната зона на Стара Загора. Изгоряла е само една постройка, откъдето не се е наложило да бъдат евакуирани хора.

Нов пожар е възникнал и в гълъбовското село Обручище след 17:00 часа. Там горят две къщи с две стопански постройки, които се намират в края на селото, както и сухи треви и храсти. Съсредоточени са пет екипа - два на пожарната в Гълъбово, два от „Мини Марица-изток“ и един от Стара Загора. 

В област Хасково отново се е разпалил пожарът, който вчера пламна край Симеоновград и по-късно беше овладян. Причината е силният вятър, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково. 

Проблемът сега е, че огненият фронт се развива в голяма близост до с. Константиново. Общо осем екипа на пожарната са на терен. Има готовност при евентуално усложняване на ситуацията да бъдат изпратени още огнеборци и противопожарни коли на място.

В района са направени просеки. Заради задимяване временно е затворен пътят от с. Поляново към с. Константиново. 

По-рано днес на извънредно заседание на Общинския съвет в Свиленград беше гласувано, че обща сума от 20 хил. лева ще бъде разпределена между животновъдите, чиито ниви бяха унищожени при пожарите през последните дни в района на Сакар, и животните им останаха без храна.

Тази сутрин беше съобщено, че големият пожар в Сакар, в землището на община Свиленград, е овладян, но в него през изминалите три дни изгоряха над 100 хил. декара земеделски площи, пасища, лозя и гори. Опожарени са пчелини и няколко селскостопански постройки. Размерът на щетите тепърва ще се изчислява.

В област Шумен огнеборци, горски служители и доброволци гасят пожар в новопазарското с. Преселка, съобщи Ася Йорданова – говорител на Областната дирекция на МВР в Шумен.  

В 16:39 ч. в РДПБЗН - Шумен е приет сигнал за пожар в къща на ул. "Георги Димитров" в селото. Към мястото е насочен екип с огнеборци от Нови пазар, които при пристигането си установяват силно развит пожар в къща, който се прехвърлил към близките в съседство сухи треви и храсти, като пламъците се разпрострели и върху още една изоставена постройка. 

На помощ са изпратени още четири противопожарни екипа. Огнеборците успяват да локализират пламъците, като в гасенето на пожара в момента се включват също горски служители и доброволци от селото. Йорданова уточни, че сега горят дворни места, в които има сухи треви и храсти. 

В селото са опожарени само стопански и изоставени постройки, като и сухи треви и храсти на около 30 декара в дворни места. Пострадали хора няма, допълни Йорданова.

В област Ямбол, в община Болярово, пламнаха около 3000 декара сухи треви в близост до село Горска поляна.

В района е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов.

По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал необитаеми къщи и стопански постройки, унищожени са и кошери, както и лозови масиви. Очаква се в потушаването на огъня да се включи хеликоптер. На мястото на пожара в момента са 10 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас, както и горски служители.

За утре, 17 юли, от Националния институт за метеорология и хидрология издадоха предупреждение от трета степен - червен код, за високи температури за цялата страна.

В същото време днес на места във Великотърновско, Плевен и Русе имаше дъжд, бури и силен вятър, които доведоха до паднали дървета и клони. Около 5000 души останаха за кратко без ток в Русенско, тъй като бурята доведе до временно прекъсване на електрозахранването в редица населени места от региона, съобщи експертът по "Връзки с обществеността" в областна администрация Георги Георгиев. Аварийните екипи на електроразпределителното дружество продължиха да работят за отстраняването на повредите. 

/АБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:52 на 17.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация