В първия ден на десетия Европейски парламент в Страсбург

site.btaБТА подписа осмия съвместен проект с институции на Европейския съюз от 2021 г. досега, каза генералният директор Кирил Вълчев

В първия ден на десетия Европейски парламент в Страсбург БТА подписа осмия съвместен проект с институции на Европейския съюз (ЕС) от 2021 г. досега. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който е в Страсбург по покана на Европейския парламент (ЕП).

Той припомни, че “Европа на Балканите: Близки чрез знание“ е продължение на завършващия това лято проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще“, осъществяван от БТА също като новия проект с подкрепата на Европейската комисия за представяне на европейските политики по сближаване на България и на нейните съседи на Балканите. 

“В новия проект ще бъдат представени общите знания и умения, чрез които народите на Европа се сближават, като акцент ще бъде поставен не само на получаваните от България и останалите балкански страни средства от кохезионните фондове на ЕС, а и на българския принос за Европа. Това ще кореспондира и с идеята на новата съвместна инициатива на БТА, Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) “14 века България в Европа” за отбелязването на знаменателни годишнини в българската история, които са със значение изобщо за европейската история, предстоящи през следващите години до 2032 г., когато се навършват 1400 години от създаването на първото българско държавно образувание на европейска територия - Стара Велика България през 632 г.”, каза генералният директор на БТА. 

Вълчев отбеляза, че за събитията по проекта ще бъде използвана обновената и разширена през последните три години мрежа от 40 национални пресклуба на БТА в цяла България, в съседни страни на Балканите и в региони с българско присъствие в чужбина. Според него това е възможност българите навсякъде в страната, включително и в по-малки градове, както и българските общности по света да се включат в общите европейски разговори. 

Генералният директор на БТА посочи, че използва поканата да присъства на откриването на новия европарламент, за да разговаря с български евродепутати с покана да се включат в събитията по проекта съобразно възможностите в програмата си, като такава покана с график на събитията ще получат всички български евродепутати. 

“Проектът “Европа на Балканите: Близки чрез знание“ е стъпка към две от стратегическите цели в програмата за развитие на БТА в периода 2021 г. - 2025 г. “Бъдещето на БТА - знание и свобода”, допълни Вълчев. 

Той поясни, че стратегическата цел “Знание” е насочена към осигуряване от БТА на разнообразна истинска информация от света в България и за България по света. “Медии и знание” ще бъде темата и на следващата Двадесета световна среща на българските медии, която се планира да бъде организирана отново от БТА и открита на 24 май 2025 г. в София. 

“Стратегическата цел на БТА “Свобода” имаше важна стъпка след като с навършването на 125 години от създаването си националната информационна агенция на България  направи напълно свободен достъпа до своите новини. С цел постоянно гарантиране на свободата на словото, БТА ограничи приемането на допълнителни финансирания само от организации, на които България е член като ЕС, какъвто е случаят и с подписания от агенцията в първия ден в Страсбург на новия Европейски парламент договор за проекта “Европа на Балканите: Близки чрез знание“, каза генералният директор на БТА.

По проекта "Европа на Балканите: Близки чрез знание“, чието осъществяване започва на 1 ноември 2024 г. и ще приключи на 30 септември 2025 г., са предвидени комуникационни дейности за популяризиране на приноса на страните от Балканския полуостров към развитието на Европейския съюз, за Кохезионната политика на Европейската комисия във всичките шест региона в България и на Балканите. Хибридните събития в цяла България са 30 - в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Включени са и шест трансгранични конференции - в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун;  3D mapping прожекция на сградата на БТА в София в деня на Европа 9 май 2025 г., както и една международна конференция. По проекта ще бъдат публикувани по най-малко 70 статии, кратки видеоклипове, инфографики, анимирани инфографики. Предвидена е и кампания в социалните медии. Проектът е на стойност 269 712, 76 евро.

БТА до момента е осъществила три европейски проекта и участва в други четири, които са в процес на реализация.

В периода от 1 ноември 2021 г. до 30 юни 2022 г. с подкрепата на Европейския парламент (ЕП) БТА организира поредица от дискусии "Българските гласове за Европа“ с цел популяризиране на Конференцията за бъдещето на Европа и насърчаване на обществен дебат по темата. Инициативата включваше 22 събития, онлайн кампания и кампания в социалните мрежи, както и 30 прессъобщения. Европейското финансиране по проекта беше 142 850,35 евро.

Освен това в партньорство с ЕП БТА организира обучение за млади журналисти от националните и регионалните медии в България по теми на европейските институции с фокус Европарламента. Общата продължителност на програмата е четири години - от 13 декември 2022 г. до 13 декември 2026 г., като обученията са два пъти годишно. Целта им е да допринесат за по-доброто разбиране на това как работи Европейският съюз (ЕС), значението на Европейския парламент, парламентарната демокрация и ценностите, които защитава. Европейското финансиране по проекта е 158 000,00 евро.

От 1 ноември 2022 г. до 30 септември 2023 г. с подкрепата на Европейската комисия (ЕК) БТА осъществи проект "Европа в България: Общо бъдеще“ за популяризиране на Кохезионната политика на ЕК във всички шест региона за планиране в България. Инициативата включваше 30 хибридни събития в цяла България, радиокампания, 30 статии в пресата, 30 кратки видеоклипа, 60 анимирани инфографики и кампания в социалните мрежи. Тема на дискусиите бяха новостите в Политиката на сближаване в ЕС за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 г. Европейското финансиране по проекта беше 273 292,27 евро.

От 1 ноември 2023 г. се осъществява проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще“ за европейските политики по сближаване на България и на нейните съседи на Балканите. Той включва 29 хибридни събития в цяла България, шест трансгранични конференции – в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун, и една международна конференция в Албена, България. В рамките на инициативата са планирани по 70 статии, видеоклипа, инфографики и също толкова анимирани инфографики, както и кампания в социалните мрежи. Срокът за изпълнение на проекта, който също се реализира с подкрепата на ЕК, е 30 септември 2024 г. Европейското финансиране е 259 903,00 евро.

БТА е партньор и на инициативата European News Room (ENR). Водещ партньор по проекта е dpa – германската информационна агенция. 

В периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г. проектът включваше откриване на обща редакция на 16 информационни агенции в Брюксел, създаване на обща информационна платформа и на новини, свързани с ЕС, всекидневна информация, свързана с дейността на ЕС, обучение на журналисти за проверка на факти. Проектът е финансиран от Европейската комисия с 1,76 милиона евро и цели да подкрепи борбата с дезинформацията, както и общите усилия за разнообразен новинарски поглед над Европа. От началото на сътрудничеството в проекта са: АФП (Франция), АНСА (Италия), АДЖЕРПРЕС (Румъния), АПА (Австрия), АТА (Албания), БЕЛГА (Белгия), БТА (България), ДПА (Германия), ЕФЕ и „ЕУРОПА ПРЕС“ (и двете от Испания), ФЕНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хърватия), МИА (Северна Македония), СТА (Словения), ТАНЮГ (Сърбия) и ТАСР (Словакия).

В рамките на следващите две години - от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2025 г., вторият етап на проекта предвижда поддържане на създадената в предишния период обща редакция на вече 23 информационни агенции в Брюксел, интегриране на изкуствен интелект в създадената обща информационна платформа, създаване на новини, свързани с ЕС, всекидневна информация, свързана с дейността на ЕС. Новите участници са АНА-МПА (Гърция), АНП (Нидерландия), ЧТК (Чехия), ПАП (Полша), ЛУЗА (Португалия), РИЦАУ (Дания) и ТТ (Швеция).

Европейският нюзрум се разполага на две места в Брюксел - в близост до седалищата на европейските институции и в сградата на новинарската агенция Белга. За кореспондентите на участващите агенции са на разположение общо 45 работни станции. Агенциите ДПА, АНСА, АДЖЕРПРЕС, ХИНА, СТА и ТТ формират управителния съвет на проекта. Украинската агенция УКРИНФОРМ е част от Европейския нюзрум като част от Партньорство за солидарност. 

Европейският нюзрум се финансира от Европейската комисия. Бюджетът на БТА за първия период от изпълнението на проекта European News Room беше 77 040,00 евро, а за втория е 82 925,00 евро.

От 14 декември 2021 г. БТА е партньор на инициативата на Европейската комисия за създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот "Нов европейски Баухаус". Агенцията работи по няколко проекта, които ще трансформират централния офис, намиращ се на едно от най-замърсените места в София, в близост до Орлов мост. Една от основните задачи на агенцията е да направи сградата на БТА енергийно ефективна, като бъде намалено потреблението на електрическата и топлинната енергия чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.

След влизането на България в ЕС БТА възстановява постоянен кореспондент в Брюксел, който от 2011 г. е Николай Желязков. Преди него кореспондент е Атанас Матев, който е бил и първият кореспондент на агенцията през 80-те години на ХХ век. От началото на 90-те години на ХХ век, когато кореспондент е Христо Петров, до влизането на България в ЕС БТА няма постоянен кореспондент в Брюксел. 

БТА отразява откриването и първата сесия на новия ЕП с петима специални пратеници в Страсбург - Ива Тончева, Иван Лазаров, Николай Желязков, Мартина Ганчева и Петра Куртева, чиито материали могат да се използват свободно от всички медии с позоваване на БТА.

/ТТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:44 на 16.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация