site.btaСлужебното правителство отчете, че е изпълнило успешно основната си задача - да организира честни и прозрачни избори

Служебното правителство отчете, че е изпълнило успешно основната си задача - да организира честни и прозрачни избори
Служебното правителство отчете, че е изпълнило успешно основната си задача - да организира честни и прозрачни избори
Снимка: БТА, архив

Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европейски парламент, се посочва в отчета на служебния кабинет, оглавяван от Димитър Главчев. В документа, разпространен от правителствената пресслужба, се отбелязва, че всички процеси са били извършени прозрачно и в срок. „Постигната беше отлична координация с ЦИК и всички отговорни институции. Министерството на електронното управление осигури открит и прозрачен процес при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път имаше възможността в него да се включат представители на партии и неправителствени организации“, е записано в документа. Висока е оценката за действията на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на външните работи в изборния ден.   

В документа се отчита и свършеното от всички министерства.

В областта на здравеопазването акцентът е върху ускоряването на процесите по изграждане на Националната детска болница. До края на юли трябва да е готов анализът на Европейската инвестиционна банка за структурата, отделенията и капацитетът на болницата. Целта е да се осигурят всички условия реалното строителството на болницата да стартира още в началото на 2025 г., се посочва в отчета.

Като успех се отчитат и първите HEMS мисии за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. В допълнение правителството отпусна близо 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер, така че той да бъде пригоден за планинско спасяване, без да е необходимо кацане.

В областта на образованието се набляга на факта, че са били осигурени близо 80 млн. лв. за висшите учебни заведения, като с по-голямата част от средствата са за повишаване на заплатите на преподавателите с 290 лева. С 12% се увеличава и заплащането на административния персонал и научноизследователския състав в университетите. 

За пръв път се даде възможност на учениците да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване, ако не са доволни от резултата на положената матура на редовната дата.

Подписан беше и договорът за изграждане на нов Национален STEM център на територията на София Тех Парк на стойност 28 млн. лева.

В областта на социалната политика се отчитат усилията на служебното правителство увеличението на пенсиите да е с 11%. От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се увеличиха с 11%, което ще повиши доходите на близо 2 милиона пенсионери. Благодарение на това осъвременяване средният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст през 2024 г. се очаква да достигне 971 лв., което е с над 110 лв. повече в сравнение с миналата година. След актуализацията близо 200 000 пенсионери преминават над линията на бедност.

От кабинета отчитат и приемането на Националния план за действие по заетостта, който ще даде възможност за работа на близо 10 000 безработни, а над 9000 безработни ще бъдат включени в обучения. Осигурени са допълнителни 48 млн. лв. на общините за предоставяне до края на 2024 г. на здравни и социални услуги в домовете на близо 46 000 души с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. Беше даден старт на нова програма за грижа в домашна среда за възрастни хора с увреждания в Северозападна България чрез центрове за домашни грижи.

Министерството на труда и социалната политика ще финансира чрез Фонд „Социална закрила“ 105 проекта за подобряване на материалната база за предоставяне на социални услуги на обща стойност 4,878 млн. лв., с тяхното изпълнение се оказва подкрепа на над 20 000 души в затруднена ситуация. Наред с това, 3300 лица с увреждания могат да кандидатстват до средата на юли по проект за предоставяне на високотехнологични помощни средства, се отбелязва в отчета.

В областта на земеделието акцент е, че за период от 2 месеца са били разплатени повече от 915 млн. лв. към производителите от сектор „Земеделие“. Близо 300 млн. лв. представлява т.нар. украинска помощ, чието изплащане в пълен размер и в максимално кратки срокове беше сред първите ангажименти на служебното правителството към сектора.

В рамките на един месец бяха изготвени всички документи, касаещи 17-ото изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., и изпратени към службите на ЕК. Одобрението му ще позволи да бъдат насочени средства в размер на над 220 млн. лв. към земеделските стопани, както и проекти  за общинска инфраструктура.

Започна и процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки - в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково с цел ефективна борба с градушките.

В областта на енергетиката се набляга на факта, че в АЕЦ „Козлодуй“ са били заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво, произведено от американската „Уестингхаус“.

Като успех се сочат и подписаните през юни два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. С това започват реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния, след чието завършване българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други.

Кабинетът отпусна и 250 млн. лв. за „Мини Марица-изток“ за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на находище „Източно маришки въглищен басейн“ в устойчиво състояние.

С 30 милиона лева по Програмата за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електрическа енергия бяха подпомогнати детските ясли и градини, училищата, читалищата, храмовете и манастирите и спортните школи да покриват разликата между борсовата и регулираната цена за електроенергия.

В областта на финансите служебното правителство продължи да работи по техническата подготовка на страната ни за членство в еврозоната, както и за подобряване на бизнес средата и институционалната рамка за постигане на устойчиво сближаване с еврозоната. Подготовката на нормативната уредба за въвеждане на еврото като национална официална парична единица на България е във финалната си фаза, като през юни законопроектът за въвеждане на еврото в България беше одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, става ясно още от документа.

От началото на работата на служебното правителство до настоящия момент са открити процедури за предоставяне на финансова помощ на обща стойност 1,143 млрд. лв. от кохезионните фондове. Получени са и 22 доклада за близо 850 млн. лв. като част от тях вече са сертифицирани и изпратени към ЕК за възстановяване на заявените разходи, а останалите предстои да бъдат изпратени в началото на юли.

В областта на вътрешната сигурност  се набляга на разширяването на  възможностите на петте основни регионални криминалистични лаборатории в СДВР, ОД на МВР - Бургас, Варна, Плевен и Пловдив по отношение на  изследването на синтетични наркотици. Целта е да се децентрализира изготвянето на този вид експертизи, което да доведе до равномерното им преразпределяне към обновените регионални лаборатории и скъсяване на сроковете за изпълнението им.  

Възстановени са районните управления в Шабла, Албена, Роман, Вършец, Полски Тръмбеш, Стражица, Белене, Каменово и Джебел. С възстановяването на ГПУ – Болярово и ГПУ – Калотина  се дава  възможност за много по-бърза реакция на граничните полицейски сили, допълват от служебното правителство.

Благодарение на съвместните акции на НАП, МВР, ГДБОП и Агенция “Митници” срещу контрабандата на граничните пунктове са задържани близо 8 000 000 контрабандни цигари, 1 500 000 фалшив бандерол за тютюн, хероин, недекларирана валута, стоки за яхтено оборудване и др.

В областта на отбраната служебният премиер Димитър Главчев, на съвместен брифинг в Министерския съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, потвърди категоричната подкрепа на България за Украйна.

В началото на юни Министерството на отбраната предостави на Украйна военна помощ в размер на 2 075 233 евро. Продължи подготовката на нов значителен пакет с военна помощ, насочен към реалните нужди на украинските въоръжени сили.

България участва в противоминната военноморска група в Черно море заедно с Румъния и Турция, като целта е гарантиране безопасността на морския трафик.

Служебният премиерът Димитър Главчев се включи и в инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна. На международна Конференция в Берлин на най-високо ниво министър-председателят заяви и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

В областта на регионалното развитие и благоустройството  беше възстановена работата на конкурсните комисии по процедурите за избор на изпълнители на текущ ремонт и поддържане. На Агенция „Пътна инфраструктура“ и областните пътни управления беше възложено да извършат преглед и анализ на състоянието на републиканските пътища в страната и да предприемат спешни мерки за обезопасяване на критичните точки. Целта беше да се подготвят основните пътни артерии за големия трафик през летния сезон.

През юли ще започне основният ремонт на „Дунав мост 1“ при Русе на стойност 45 млн. лв., който ще се извършва без спиране на движението.

Предприети са стъпки за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка, допълват от правителствената пресслужба. През май започна основният ремонт на 34 км от третокласния път през Дюлинския проход в област Варна, предстои да стартира работата и по 32 км в област Бургас.

Активно се работи и по обновяването на тунелите по АМ „Хемус“, които ще са готови през юли, за да се пътува без затруднение по време на активния летен туристически сезон.

Изплатени са и над 54 млн. лева към общините по Инвестиционната програма за общински проекти.

Започна набирането на проекти по процедура на стойност 200 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради във въглищните региони на България, което е една от мерките за подкрепа на техния справедлив преход. 

В областта на екологията Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле, което осигурява еднопосочно движението от Кулата към София. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна.

В областта на транспорта бяха доставени първите 38 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от „Дойче Бан“.

Подписан е договор за доставка на седем двуетажни влака с полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.”, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Финализирани са преговорите за доставка на 35 електрически мотрисни влака по Плана за възстановяване и устойчивост и е избран изпълнител.

В областта на културата беше създадена нова методика за финансиране на държавните културни институти. С 30 млн. лв. беше обезпечен допълнителен компонент за издръжка на държавните културните институти в областта на сценичните изкуства. Още 7,4 млн. лв. бяха одобрени за български културни институти в чужбина и международна дейност, за проекти на музеи и галерии, за визуалните изкуства и др.

В областта на туризма беше решен проблемът с липсата на правна регламентация относно концесионерите и наемателите на морски плажове, които са организирали дейността си преди приемането на новата Наредба за водноспасителна дейност и обезопасяването на морски плажове.

В рамките на шест дни е бил придвижен проектът за изменение на Закона за чужденците, така че в края на своя мандат 49-ото Народно събрание гласува в един ден на първо и второ четене промени, с които позволи на работниците от трети страни да удължават престоя си в страната с цел да гарантират обслужване на целия туристически сезон.

През юли започва внедряването на платформата за производство и издаване на разрешителни за работа на чужденци, която ще облекчи българския бизнес при наемането на кадри от трети страни.

Служебният кабинет е обезпечил изплащането на средства на стойност 9 275 665,80 лв. по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселените лица от Украйна за периода от ноември 2023 до февруари 2024 г. Подготвени са и документите за месеците март и април 2024 г.

В областта на икономиката и иновациите България за първи път получи конкретен срок за присъединяването си към ОИСР – до края на 2025 година.

Служебният кабинет продължи да работим и по друг външнополитически приоритети – членство на България в Шенген и по суша.

Министерството на иновациите и растежа е успяло да класира 11 индустриални зони и парка в страната, които ще получат подкрепа в размер на 207 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост.

По Закона за насърчаване на инвестициите бяха подпомогни инвестиции в София, Пловдив и Балчик на обща стойност от над 53 млн. лв.

Микро- и малки предприятия кандидатстват за 117,5 млн. лв., с които да подобрят производствения си капацитет и пазарното си присъствие, като могат да получат от 15 хил. лв. до 150 хил. лв. по програма „Конкурентоспособност“.

Национална компания индустриални зони е успяла да привлече 4 нови инвеститора с проекти на обща стойност от близо 40 млн. лв. 

В областта на правосъдието се отчита подготовката на редица законопроекти, включително на законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, който предлага правна уредба на производството по несъстоятелност на физическите лица.

В мандата на служебното правителство бе подновена работата на Съвета за криминологични изследвания като експертен консултативен орган за наказателната политика на държавата, председателстван от министъра на правосъдието.

Министерството на правосъдието представи публично първия затвор без решетки у нас, изграден край дупнишкото село Самораново. Проектът с финансиране от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лева. Това е и първият нов затвор у нас за последните над 60 г.

В областта на спорта служебното правителство отчита осигуряването на близо 40 000 долара, дължими от Българската федерация по вдигане на тежести на международната централа, които бяха пречка за участието на българските щангисти на Олимпиадата, както и подсигуряването на подготовката и участието на българската делегация на Олимпийските игри в Париж. На 100% е обезпечено финансирането на спортните клубове на обща стойност 14 334 740 лева.

Служебният кабинет отчита и осигурени за ремонти средства. Осигурени са близо 11 милиона лева за ремонт на църкви, джамии и манастири, включително 3 милиона лева, с които да започнат ремонтните дейности на пътя от пристанището до манастира „Св. Вмч. Георги Зограф” в Света гора, Атон.

Отпуснати бяха и 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. С други допълнителни 10,5 млн. лв. правителството даде възможност да продължи възстановяването на щети от бедствието в Карловско. 

Започнала е и активна работа и по модернизацията на граничните пунктове. 

Служебният кабинет  с министър-председател Димитър Главчев встъпи в длъжност на 9 април тази година.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:19 на 02.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация