Местна конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Плевен

site.btaКонференция на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" събра представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор в Плевен

Конференция на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" събра представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор в Плевен
Конференция на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" събра представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор в Плевен
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Конференция "Европа на Балканите: Общо бъдеще" събра днес представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Плевен. Форумът се организира по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще", изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Сред целите му са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз чрез Кохезионната политика, насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Според областния управител на Плевен Николай Абрашев европроектите за Плевен са с приоритет и трябва да се работи по-усилено в тази посока

Европроектите за Плевен са с приоритет и трябва да се работи по-усилено в тази посока, да се използват всички варианти на държавата и на европрограмите. В Плевен темпото е по-забавено и трябва да се възползваме от всяка една позиция, защото градът има нужда, а ние имаме воля, каза областният управител на Плевен Николай Абрашев. По думите му важно е Общината да се възползва от всичките си механизми, защото тя има най-много варианти да кандидатства. Той посочи, че без сътрудничество между всички институции – държавна, местна власт, няма как да вървим в една посока.

Работим за това Плевен да бъде зелен и достъпен град, заяви председателят на Общинския съвет на Плевен доц. д-р Иван Малкодански

Работим за това Плевен да бъде зелен и достъпен град, заяви председателят на Общинския съвет на Плевен доц. д-р Иван Малкодански. За постигането на тази цел използваме възможностите по Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г., подготвяме проект за озеленяването на града, заяви той. По думите му през този мандат Общината залага на модернизацията на материално-техническата база на учебните заведения. Друг приоритет в работата на екипа е Плевен да бъде активен и интегриран град. „По програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. сме с висока степен на проектна готовност по приоритет „Интегрирано градско развитие“, посочи доц. д-р Малкодански.

Той каза още, че усилия на администрацията са насочени към финансирането на три важни проекта за Плевен. Единият е Спортната зала - съоръжение за 3200 души и 358 паркоместа, предвижда се да бъде многофункционална с възможности за различни спортове – волейбол, тенис, фехтовка, баскетбол и др. Сумата за изграждането е около 30 милиона лева. Вторият основен проект за Плевен е свързан със стадион „Плевен“ - ще се ремонтират игрището с пистата и секторът за официалните гости, а на втори етап – трибуните. Около 20 милиона лева ще бъдат необходими за цялата реконструкция. Третият приоритетен проект е кръгово кръстовище на изхода за София, обясни доц. д-р Малкодански. 

По Плана за интегрирано градско развитие за община Плевен са предвидени над 70,7 милиона лева

„Прави се всичко необходимо в посока възможностите, които ни предоставя програмния период 2021-2027 изцяло да бъдат посрещнати от нас за решаване на идентифицираните нужди за нашия град за неговите жители и гости“, заяви Камелия Горненска, началник на отдел „Наблюдение и контрол на програми и проекти“ в Община Плевен. Тя посочи, че по Плана за интегрирано градско развитие за Община Плевен са предвидени над 70,7 милиона лева. В определения срок по Плана са подадени 15 проектни предложения от заинтересованите и допустими страни. Те са на обща стойност над 162,2 милиона лева. Отпаднали са три проектни намерения, а 12 от тях са приоритизирани в списък с основни и резервни проектни намерения, на стойност 159 милиона лева. Част от тях са и три проектни намерения на Община Плевен, добави Камелия Горненска. 

Първото е изпълнение на мерки в образователната инфраструктура на шест детски учебни заведения и изграждане на едно ново училище за 28,5 милиона лева. Втората проектна идея е доразвитие на интегрирания градски транспорт на територията на града и общината за 29,5 милиона лева. Предвижда се доставка на още електрически автобуси, реконструкция на контактната мрежа, подобрение на токоизправителните станции и изграждане на места за зарядни станции, както и фотоволтаични централи за собствени нужди на общинския превозвач. Системата за видеонаблюдение ще бъде обновена и надградена.

Генералният план за организация на движението също ще бъде разработен, заедно с Плана за устойчива градска мобилност, заяви още Горненска. По думите ѝ една от важните проектни идеи е изтегляне на автомобилния поток от централна градска част, с цел по-бърз и лесен достъп до историческото ядро на града. Този проект е интегриран, съчетава много мерки. 

С евросредства се предвижда в Скобелев парк да бъде изградена още зелена инфраструктура, паркоалеи, осветление, видеонаблюдение, реновация на съществуващите паметници и сграден фонд. В Регионалния исторически музей е планирано изграждане на амфитеатър и нова експозиционна зала, с цел градът да стане по-привлекателен и предлагащ по -добри туристически продукти, добави Камелия Горненска. Тя каза още, че към момента Общината изпълнява 10 проекта за 46 милиона лева от европейските фондове и е в добра проектна готовност.

По информация на ОИЦ – Плевен в областта през изминалия програмен период има сключени 1150 договора за 456 милиона лева

За изминалия програмен период 2014-2020 г. в област Плевен има 1150 сключени договора с европейско финансиране. Общата стойност на инвестициите е над 456 милиона лева, каза по време на форума Игнат Димитров, управител на Областния информационен център в Плевен. Това е два пъти повече като инвестиции и сключени договори в сравнение с предходния програмен период, обясни Димитров. „През новия период на първо място поставяме интегрирания подход, в който една инвестиция се разглежда като синергия, за да може да се постигне икономическо, социално и териториално сближаване. Това са заложените принципи още при създаването на кохезионната политика през 1994 г.“, заяви Димитров. 

Относно териториалният подход той добави, че обществеността е въвлечена в този процес, тъй като има двуфазово кандидатстване – подаване на концепции, одобрение и представянето им на обществеността, където е ролята на медиите. „Когато гражданството е запознато с това за какво ще се инвестира, те имат възможност да изкажат своите съображения и води до по-голямо ниво на информираност и удовлетвореност“, каза още управителят на ОИЦ. Той говори и за новостите в програма „Иновации и конкурентоспособност“ и приоритети, заложени в нея. Разкри и условията за кандидатстване по програма „Развитие на човешките ресурси“.

С помощта на спечелените и успешно реализирани проекти „Енеркемикал“ ЕООД – град Белене разполага със съвременно и високотехнологично оборудване

Тихомира Лазарова, консултант в „Енеркемикал“ ЕООД – град Белене, разказа, че дружеството, в което работят около 50 души, е водещо предприятие за производство и рециклиране на металообработващи и металорежещи машини с над 40-годишна история. Дружеството през последните години се преориентира в своята дейност като производство на детайли и елементи, предназначени за предприятията в различни промишлености като селското стопанство и строителния сектор, обясни Лазарова. С помощта на спечелените и успешно реализирани проекти компанията разполага със съвременно и високотехнологично оборудване. Сключените административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ през програмния период са четири, на обща стойност над 2,4 милиона лева заедно със собственото финансиране, обясни тя. По думите на Лазарова чрез европейско финансиране е подобрена и работната среда на работниците. 

За трансграничните проекти по програма „Интеррег Гърция – България“ говори Христо Таслаков, Сдружение „Мечи чал - Рожен“

Проект, в партньорство с Демокритския университет на Тракия в Серес и Камарата на занаятчиите в Комотини, Гърция, на стойност 620 хиляди евро, е реализирало Сдружение "Мечи чал - Рожен", съобщи Христо Таслаков от сдружението. Проектът е бил насочен към създаване на по-благоприятна среда на малките и средни компании от двете страни на границата. Обхваща компании от девет приоритетни сектора – преработка на храни и напитки, селско стопанство, строителство, суровини, туризъм, здраве, управление на отпадъци и др., обясни Таслаков. 

„Нашата задача беше да направим база данни с всичко, което може да помогне или попречи на бизнеса в региона – банки, общински, държавни регулации, възможности за финансиране по европроекти, партньорства и др.“, допълни Таслаков. Над 60 са проведените срещи с хора от бизнеса, на които разпространихме знанието, което сме придобили при съставянето на тази база данни. Над 9000 души са участвали в тези срещи“, обясни Таслаков. 

Младите хора харесват „Еразъм“, защото той е приключение, смята Мила Велкова от сдружение „ОбзорАрт“

Младите хора харесват „Еразъм“, защото той е приключение, не е просто екскурзия, не предизвиква само емоции. Винаги имаме отворени врати в нашето сдружение за родители по Коледа, за да им обясним, че техните деца не отиват само на екскурзия или забавление, а на мобилност, която, в зависимост от предназначението си, може да е младежки обмен, тренинг курс или семинар, или събитие за контакти. Това каза председателят на Сдружение „ОбзорАрт“ Мила Велкова. Организацията, която тя представлява, работи по проекти за младежки обмен по програма „Еразъм плюс“. По думите ѝ участието в такива проекти дава възможност на младия човек да придобие самочувствие, да подобри ключовите си компетенции, да може да разбере, че е част от Европа. 

„Програма „Еразъм“ се занимава изключително с неформално обучение. За да обясня какво е неформално обучение – то това е сечението между формално и информално обучение. Формалното е обучението, което всички познаваме – в училище, университет и т.н. Информалното образованието е знанието, което се случва, докато ние живеем. Сечението на тези две сфери е неформалното образование, което е учене през правене, живеене, преживяване, но има програма, водещ – треньор или фасилитатор. Това обучение се признава чрез сертификат. За младежите сертификатът е Youth pass, а за обучаващ персонал е Europass mobility“, обясни Велкова.  

„Еразъм“ дава европейско гражданство на младите хора чрез преживяване“, категорична е тя. Според нея програмата помага на младите хора да видят различни неща, да придобият опит, който ще им бъде необходим в техния живот.

Велкова уточни, че над 700 младежи са участвали в младежки обмен чрез сдружението като само за тази година има над десет одобрени проекти.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. С този проект БТА си поставя за цел да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване на Европейския съюз и да представя резултатите на местно ниво и изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.

/РН/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:23 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация