site.btaПродължава борбата с пожарите в Сакар планина, засегнатата площ е около 4000 декара

Продължава борбата с пожарите в Сакар планина, засегнатата площ е около 4000 декара
Продължава борбата с пожарите в Сакар планина, засегнатата площ е около 4000 декара
Продължава борбата с пожарите в Сакар планина. Снимка: Кореспондент на БТА в Хасково Николай Грудев

Продължава борбата с двата големи пожара, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на две общини - Харманли и Любимец. Това съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково Митко Чакалов. От снощи в общините Харманли и Любимец са в бедствено положение, обявено със заповед на областния управител на Хасково Гинка Райчева.

Огънят е засегнал общо около 4000 декара - предимно сухи треви, храсти и малко лозя. Широколистната гора, която е попаднала в обхвата на пожара, е към 1000 декара, посочи Чакалов. Снощи е имало опасност за село Оряхово в община Любимец, но огнеборците са успели да спрат бедствието на метри от първите къщи. В момента няма опасност за населените места, увери Чакалов. По негови думи в момента се работи по прокарването на просека от източната страна с верижна машина, която да ограничи по-големия от двата пожара.

На терен работят десет екипа огнеборци. Помагат им служители от лесничействата. От общините са осигурени и водоноски.

Причините за възникването на огъня ще бъдат разследвани, но една от вероятните е човешка небрежност, каза още Чакалов. На място в щаба на огнеборците в харманлийското село Изворово този сутрин бе и областният управител на Хасково Гинка Райчева. 

 

 

    

/БИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:05 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация