site.btaНад 4000 шарана бяха пуснати в Гребния канал в Ямбол

Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) направиха зарибяване на Гребния канал в Ямбол. Във водоема бяха пуснати над 4000 шарана, всеки с тегло около 200-300 грама. От понеделник (15 април) в страната влиза забраната за риболов, напомни заместник-директорът на ИАРА Ясен Киров.

Зарибителният материал е дарен от рибовъдното стопанство в село Скалица. Риболовът на Гребния канал в Ямбол до края на декември тази година е на режим „хвани – пусни“. На циментовото корито на река Тунджа в Ямбол пък важи пълна забрана за улов на риба, припомни още Киров. 

Извършва се ежедневен контрол на Гребния канал – както през деня, така и вечер с уреди за нощно наблюдение, предупреди той. По думите му във времето назад са хващани бракониери на водоема, но през последните две-три години подобни случаи вече няма. Водоемът се зарибява веднъж или два пъти годишно – с шаран или амур.

Забраната за улов в пролетно-летния размножителен период на рибите се въвежда всяка година със заповед на министъра на земеделието. Важи от 15 април до 1 юни за вътрешните водоеми у нас, река Дунав и Черно море. Разрешените за любителски риболов водоеми могат да бъдат открити на сайта на ИАРА.

„От 1 май щуката излиза от забрана, а от 15 май и бялата риба също вече може да бъде улавяна“, каза още заместник-директорът на ИАРА и призова: „Апелът ни към риболовците винаги е един и същ – да има отговорен риболов и да се спазва Законът за рибарство и аквакултури“.

Санкциите по време на забрана за риболов са от 1500 до 3000 лева, а за юридически лица – от 2000 до 4000 лева, посочи още Ясен Киров.

 

/БИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:45 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация