site.btaЕколози проучват белошипата ветрушка и царския орел в граничните райони на България и Турция по нов проект

Еколози проучват белошипата ветрушка и царския орел в граничните райони на България и Турция по нов проект
Еколози проучват белошипата ветрушка и царския орел в граничните райони на България и Турция по нов проект
Снимка: "Зелени Балкани"/GreenBalkans

Опазването и проучването на белошипата ветрушка и царския орел в граничните райони на България и Турция е във фокуса на международния проект BESTbelt, изпълняван с финансовата подкрепа на Евройпейския съюз. За това съобщават на интернет сайта си от „Зелени Балкани“, които ще си партнират с турската организация ,,Обратно към природата“ по изпълнението на дейностите. Ключови местообитания и за двата вида птици са концентрирани в граничните територии, попадащи в обхвата на международната инициатива Европейски зелен пояс, уточняват от българската неправителствена организация. Изпълнението на проекта ще продължи в рамките на две години.

Залесяване с подходящи за гнездене дървесни видове, монтаж на изкуствени гнездови платформи, маркиране и проследяване със сателитни предаватели са част от дейностите по проекта. В средата на януари са направени и първите полеви наблюдения на няколко от гнездата на царския орел в района на Одрин в Турция. Интересен факт е, че за района на Турция използването на стълбове от електропреносната мрежа за гнездене от царските орли не е рядко, докато в България нито една от известните двойки от този вид не използва като места за гнездене подобни съоръжения, коментират от „Зелени Балкани“. 

Белошипата ветрушка е малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с неприятелите в земеделските територии. Царският орел е един от най-едрите видове орли в България. В менюто му са различни гризачи – лалугери, мишки, полевки и др., които се хранят със семената и класовете на посевите, посочват в описание за двата вида от организацията.

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:08 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация