site.btaДезодоранти за храна, иновативна халва и вино от манго представиха студенти във Варна

Дезодоранти за храна, иновативни видове халва и вино от манго са част от продуктите, които представиха днес студентите от Кулинарния институт към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“ младежите имаха задачата да създадат свои продукти и да разкажат пред жури как ще ги внедрят на пазара. За финалния си изпит те бяха направили свои щандове. В журито участваха както преподаватели от университета, така и външни професионалисти от кулинарния сектор. За най-перспективните продукти бяха подготвени награди от „Метро Академия – България“.

През тази година дипломиращите се студенти са 20, като сред тях има младежи от Хондурас, Индия, Ел Салвадор, Португалия, Русия, Украйна.

Гумени мечета с кофеин представи Андония-Филомена Цървенкова. Според нея те са много подходящи за атлети, любители на фитнеса, хора, които хабят много енергия, както и за студенти, които трябва да будуват и да учат. Мечетата могат да се приемат вместо енергийни напитки, а 11 от тях заместват сутрешното кафе, уточни Цървенкова.

С протеинови изделия - бонбони маршмелоу и сироп с вкус на тиква, се представи тандемът Мария Леитао от Португалия и Любослав Иванов. Двамата разказаха, че идеята е на младата дама, чиято майка е активен спортист и участва в маратони. Чрез бонбоните и сиропа всеки атлет може да приема нужните му протеини с вкусни храни, аргументира се Леитао.

На енергията бе заложил и студентът от Индия Рандип Сингх. Той е разработил пет различни смеси, които могат да се приемат или под формата на бонбони или разтворени в прясно мляко. Сингх бе категоричен, че ястия от родната му кухня може да се съчетават с българските. Неговите лични предпочитания са насочени към баницата и кюфтетата. 

С вино от манго изненада журито Андреа Чианд от Хондурас. Според нея продуктът има шанс да се реализира на българския пазар, но смята първо да го представи в родината си. Чианд представи и своя разработка на джелато, комбинирано с манго и бяло или червено вино. Комбинацията във вид на хапки е обвита в черен шоколад.

Кирил Семерджиев от Велинград и Васил Христов от Бургас бяха акцентирали върху иновативния подход към халвата. И двамата бяха заложили изцяло на български продукти. Христов предлага луксозен продукт, комбиниран с лавандула и бял шоколад, както и халва с фруктоза, подходяща за диабетици. Семерджиев акцентира върху нуждите на веганите и халвата му е направена от брашно от нахут с грахов протеин. В продуктите му няма слънчогледов тахан, но присъстват тиквени семки или фъстъци.

За по-добрия аромат на ястията се грижи Димитър Пасков от Варна със своите дезодоранти за храна. Разработил е серия такива с аромат на ванилия, на печено пиле и на гъби. Всички съставки на дезодорантите са български и не променят вкуса, но добавят уникален аромат на ястието, демонстрира варненецът.

Съгражданинът му Александър Шопов представи протеинови хапки, направени от риба. Искрен Йорданов показа масло със самардала и невен и мътеница с шоколад, която може да се ползва както за направа на десерти, така и за директна консумация. 

/МК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:08 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация