site.btaДепутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда мярката за неплащане на доставката при неиздаване на касов бон

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда мярката за неплащане на доставката при неиздаване на касов бон
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда мярката за неплащане на доставката при неиздаване на касов бон
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с които се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха  гласувани със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.  

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги. В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз. 

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

(Следва)

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:01 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация