site.btaОт "Продължаваме Промяната-Демократична България" предложиха нови консултации и промяна в комисията по конституционни въпроси, от ДПС заявиха, че Делян Пеевски остава в състава ѝ

От "Продължаваме Промяната-Демократична България" предложиха нови консултации и промяна в комисията по конституционни въпроси, от ДПС заявиха, че Делян Пеевски остава в състава ѝ
От "Продължаваме Промяната-Демократична България" предложиха нови консултации и промяна в комисията по конституционни въпроси, от ДПС заявиха, че Делян Пеевски остава в състава ѝ
Снимка: Владимир Шоков, БТА

 От "Продължаваме Промяната-Демократична България" предложиха нови консултации и промяна в Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, от ДПС заявиха, че Делян Пеевски остава в състава ѝ. С позиция по тази тема и по конституционната реформа излязоха от всички парламентарни групи. 

Вчера Делян Пеевски от ДПС беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание (НС) със 109 гласа „за“, 67 „против“ и осем „въздържал се“. От „Възраждане“ не участваха в гласуването. 

Днес в декларация от името на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", коментира, че попълването на състава на комисията не е станало добре и поиска да направят нови консултации и да предложат нейното реконструиране.

Според него при попълването на състава на комисията една политическа сила е подходила на майтап, друга прикрито е съдействала на избора с неучастието си, а най-голямата парламентарна група от ГЕРБ-СДС си представя конституирането на мнозинства в НС като шведска маса.

Христо Иванов посочи, че се отнасят с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като всички останали. "Трябва да направим всички усилия в тази комисия - нейният състав, нейната дейност, нейният формат, да не предизвикват никакви спорове и никакви разделения", заяви той. 

Съпредседателят на ДБ коментира, че оставката на Гешев трябва да се случи, но неговото отстраняване от същите хора по същия начин, по който е бил "инсталиран", няма да донесе усещане за изчистване и за възстановяване на баланса. 

„Реформата в Конституцията ще бъде направена тук от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски“, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор от парламентарната трибуна. Успокойте топката и дайте да вървим напред, никакви смени няма да има, няма да се поддадем абсолютно на никакви внушения отвън, заяви Йордан Цонев. Той посочи, че всяка парламентарна група ще реши кой ще участва и ще прави тази реформа.

„От години, от 2020 г. излизате по площадите и искате смяна на главния прокурор. Ние от години ви говорим, че смяната на главния прокурор не е съдебна реформа, а е „стани да седна“. И вие това го интерпретирахте в медиите много удобно като „ДПС защитава този главен прокурор“, посочи Цонев. Не, драги колеги, не сме го защитавали, а бяхме направили много внимателен анализ на 33-годишния преход, посочи той. Освен ДПС, никой не каза, че в този ѝ вид фигурата на главния прокурор създава политически турбуленции, а не личността на главния прокурор, отбеляза Йордан Цонев.

Той припомни, че преди година и половина от Движението са предложили промяна в Конституцията. „Знаете ли кой е в основата на разработката на този проект? Г-н Пеевски е“, заяви Цонев и добави, че затова Пеевски ще бъде в тази комисия.

По-късно в стаята на ДПС се състоя разговор между Христо Иванов, Делян Пеевски и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който обаче според изказванията на присъстващите на срещата е завършил без промяна на позициите. 

Има разговор, съгласие няма, ще продължим да спорим, коментира Христо Иванов пред журналисти след разговора. Принципът е в тази комисия да влязат хора, които не са разделящи, аз също съм разделящ, на мен също ми тежат определени митове, легенди, посочи той. 

Съставът на комисията не го коментираме, за съставите на комисии има писани правила, каза, от своя страна, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и посочи, че писаните правила се прилагат еднакво за всички, а не “intuitu personae“ (с оглед на личността). 

Делян Пеевски коментира, че някои партии и организации не могат вече да бъдат морални съдници на България. „Тези промени, за да се случат, трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България“, коментира той. По думите му летенето някъде в розовите облаци е свършило със състава на това правителство. „Г-н Иванов трябва да разбере следното нещо – наше право е да решаваме кой участва в комисията и ако искат да правят конституционна реформа, така ще бъде“, заяви Пеевски. 

Междувременно от ДПС публикуваха на сайта си проекта си за конституционни промени. Предложенията на ДПС включват разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите от по 13 души, и главният прокурор да е само с методическа функция, информират от пресцентъра на Движението. 

От ГЕРБ-СДС коментираха, че позицията им е категорична. Всяка парламентарна група взема своите собствени решения и никоя друга група не може да се намесва в тях – пряко или непряко, заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя отбеляза, че ГЕРБ-СДС не участва в разговора между ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“.

По думите на Атанасова конституционната комисия трябва да заработи, защото усилията в няколко поредни парламента са били именно в тази посока. Тя призова да бъдат оставени настрана политическите страсти и да се подходи разумно. И, ако всички са убедени, че тази комисия трябва да има за резултат промяна в основния закон, да се даде време групите да формулират идеите си. Всички парламентарни групи трябва да участват, усилието би си струвало само ако работят заедно по бъдещите текстове на промените, убедена е Атанасова.

Ще ми се най-накрая и президентът Радев да покаже своя проект на Конституция, за който говори години наред, а никой не е виждал, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира пред журналисти, че конституционната реформа не трябва да бъде на всяка цена. Моделът, който за нас е добър, е този, който е в САЩ – министърът на правосъдието е и главен прокурор, обясни той.  По думите му обаче големият проблем е, че там има изградена институционална демокрация, докато при нас няма.

Една част от нещата, които сега се заявяват като желание, дори за премахване института на главния прокурор, го говорим от две години, това е наша идея, бихме подкрепили такова предложение, коментира лидерът на "Възраждане".

Въпросът обаче, който тук в момента трябва да получи своя отговор, е как ще се случи тази конституционна реформа, защото има три варианта за нея, посочи той. Единият е този път, по който е тръгнала управляващата коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ в търсене на конституционно мнозинство с четвъртата политическа сила – ДПС. Вторият вариант за конституционно мнозинство е с третата политическа сила - който е по-логичен за "Възраждане. Третият вариант, по думите на Костадинов, е да не се състои конституционна реформа. 

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова коментира от трибуната на парламента, че последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Създаде се един абсолютно неестествен политически съюз, но вероятно естествен икономически, съюз по интереси – между взаимно отричащите се ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и някак съвсем нелогично към тях се присъедини и ДПС, посочи тя.

„Заедно приехте т.нар. съдебна реформа с нарушаване на Конституцията, сами си го признахте. Целта на това нещо беше да се смени главният прокурор Иван Гешев“, отбеляза Нинова. „И когато това е напът да стане, от ПП-ДБ, според нас, осъзнахте, че ви употребиха. Че реформата ще се сведе до вместо Гешев - Пешев и че вие нямате контрол върху този процес“, коментира тя.

Според нея предложението за промяна на Конституцията е опит за изход. Защото едната тенденция е този Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор, но този ВСС се владее от други сили, не от тези, реформаторските, които искате промяна, и рискувате да се сложи вместо Гешев – Пешев и това да не е реформа, посочи Нинова. Искате през Конституцията да промените Висшия съдебен съвет, да има нов избор, за да имате контрол върху този процес и да участвате в избора на новия главен прокурор, допълни тя. „Защо не си го кажем, че всъщност за това става дума. Отново за битка за влияние, за постове и за лостове за овладяване на системата“, коментира Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ“ (ИТН) също излязоха с декларация във връзка с конституционната реформа. В нея председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че Христо Иванов от ПП-ДБ е отишъл на крака в стаята на ДПС, при Делян Пеевски, за да уговаря конституционна реформа, освен това и конституционно правителство, „вследствие на което г-н Пеевски и г-н Карадайъ ги подпират леко отзад това правителство, за да мине“. Той метафорично сравни ПП-ДБ с "млада палава булка, която се взема с опитен по-възрастен, но също доста палав партньор – ГЕРБ, а ДПС играят ролята на парапет".  

"Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията при положение, че му ходихте на крака да го молите", коментира Йорданов. За тази конституционна реформа помолихте само ДПС, никой друг и това също е факт, както е факт, че след това те ви гласуваха правителството, каза още той.

За използвана дума от трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов получи наказание "забележка". Председателят на парламента Росен Желязков уточни, че наказанието не е заради използваната метафора, защото Йорданов имал добър алегоричен изказ, а заради едно конкретно съществително име.

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:41 на 18.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация