site.btaРайонна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем бивш разследващ полицай за присвояване на 26 000 лева веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем бивш разследващ полицай за присвояване на 26 000 лева веществени доказателства
Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем бивш разследващ полицай за присвояване на 26 000 лева веществени доказателства
снимка: Архив, БТА

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай за това, че на неустановена дата в периода от ноември 2021 г. до 22 май 2023 г. в Пловдив е присвоил пари – сумата от 26 000 лева, представляващи веществени доказателства. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Мъжът е работил в сектор „Разследване на икономическа престъпления“ при областната дирекция на МВР – Пловдив. Сумата му била поверена да я пази по досъдебно производство по описа на отдел „Икономическа полиция“.

В началото на месец ноември 2021 г. полицаят взел от трезора на сектор „Икономическа полиция“ сумата от 26 000 лева. Парите били иззети като веществени доказателства по досъдебно производство, по което той водел разследването. Впоследствие наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Пловдив с постановление разпоредил връщането на парите на правоимащите лица, т.е. на тези, от които били иззети. Мъжът не върнал сумата и давал уклончиви отговори защо не е изпълнил разпореждането на наблюдаващия прокурор. На 22 май тази година полицаят е напуснал системата на МВР по негово искане.  

След като бил призован в сектор „Икономическа полиция“ да даде обяснения за липсата на парите, вчера той се опитал да напусне страната в посока към Нидерландия, като е бил установен на летище София и задържан за срок от 24 часа. Днес мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. Действията по разследването продължава. 

/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:10 на 20.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация