Русенското село Бабово се представи на изложението със зелева чорба от старовремската софра

site.btaПовече от 100 производители показват местна продукция в Русе

Повече от 100 производители показват местна продукция в Русе
Повече от 100 производители показват местна продукция в Русе
снимка: Бисер Тодоров

Министърът на земеделието Явор Гечев откри в зала "Арена Русе" в крайдунавския град международно изложение на местни продукти. Във форума участват повече от 100 производители, като има представители и от Румъния. 

Участниците са част от местните инициативни групи, финансирани по подхода "Водено от общностите местно развитие" по програмата за развитие на селските райони.
Целта на изложението е да предостави възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони да представят своята продукция пред широката общественост. 

"Тук е мястото, където да промотираме българските продукти, където те могат да се видят, пипнат и опитат. Знаете, че служебното правителство е изключително насочено към промотирането на малките производства, на местните продукти, където България има много добър потенциал", каза министърът. 

Сред производителите е Полина Милчева, която е собственик на медена къща в добричкото село Прилеп. Тя представя най-различни пчелни продукти, сред които е медът със сусамов тахан. Той влияе много добре на стомашно-чревния тракт и укрепва костната система. По думите й най-ценният продукт е т.нар. "апикомплекс". 

"Апикомплексът е комбинация "пет в едно". Той съдържа в себе си мед, прашец, прополис, пчелно млечице и търтееви личинки. Тази комбинация влияе изключително добре на имунната система, както и за възстановяването на организма след заболявания, след физическа или умствена преумора", обясни Милчева. 

Пред зала "Арена Русе" жители на русенското село Бабово приготвиха своята специална зелева чорба от старовремската софра. На това кулинарно ястие е посветен и фолклорен празник, който се организира всяка година в края на февруари. 

"Зелевата чорба се приготвя от зелев сок. Задължително е свинското месо и праз лук, като всичко това се застройва с яйца и малко фиде. Това е простичка зимна гозба с малко продукти, но е много вкусна. Тя сгрява тялото и душата, а с нея страшно върви греяна ракия, която ние приготвяме по нашия край", каза Пепа Стоянова - секретар на читалището в село Бабово. 

Изложението е третото за годината подобно събитие, което се организира от Министерството на земеделието.

Министър Гечев обясни, че Министерството на земеделието е почти готово с всички мерки по Плана за възстановяване и устойчивост, а след Нова година ще бъде поставено началото на информационна кампания в цялата страна по различните инструменти. 

/РИ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:11 на 07.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация