site.btaНа пазара в Шумен се предлага пресен шаран за 10 лева килограма и разнообразие от други видове риба на различни цени

На пазара в Шумен се предлага пресен шаран за 10 лева килограма и разнообразие от други видове риба на различни цени
На пазара в Шумен се предлага пресен шаран за 10 лева килограма и разнообразие от други видове риба на различни цени

На пазара в Шумен се предлага пресен шаран за 10 лева килограма и разнообразие от други видове язовирна, черноморска и океанска риба на различни цени, установи проверка на репортер на БТА. 

Шаранът си остава най-предпочитаната риба, която купуват шуменци за Никулден. Следващата най-продавана риба за празника е толстолобът, казаха пред репортер на БТА търговци в рибните магазини на пазара. Те припомниха, че най-важното при готвенето и консумацията на риба е тя да е прясна и затова те предлагат такава риба.

Живият шаран е на цена от 10 лева в магазините на пазара. На същата цена, между 10 и 9,50 лева се предлага и рибата толстолоб. Търговците обаче предлагат за продажба и по-малки на килограми шаран и толостолоб, съответно на цени от 6,50 и 4,50 лева. Те предлагат и жив сом на цена от 13,50 лева за килограм, както и прясна черноморска и океанска риба, гарантирайки, че имат регулярно снабдяване за нея от фирми, които им доставят рибата от Черно море и Гърция. Така, съхранявайки я в лед, на пазара в Шумен се предлагат още рибите паламуд (12 -15 лв.), чернокоп (14,50 лв.), барбун (12 лв.). Под етикет „пресен лаврак“ и „прясна ципура“ двата вида риби се предлагат на цени съответно от 16 и 18 лева за килограм. От рибите, които не могат да бъдат уловени в Черно море, се продават на значително по–ниски цени за килограм още океанска цаца (3,60 лв.), хек (8,20 лева) и скумрия (7,90 лева). За хората с по-ниски доходи се предлага и рибата салака, за 3,80 лева за килограм, която, по думите на търговците на пазара, е малка херинга. 

Репортерска проверка на БТА показа, че в големите вериги хранителни магазини в страната могат да бъдат закупени риби за Никулден на значително по-ниски цени. В една от веригите се предлага на промоция замразена дребна скумрия на цена под 5 лева. 

По думите на Теменужка Господинова, която има рибен магазин на пазара в Шумен и развъдник за риба в едно от селата в областта, най-големият проблем в търговията ѝ създават големите хранителни вериги в страната, заради които  тя трябва да намалява цените на предлаганата риба, макар в друг сегмент - жива или прясна. „Започваме с разходите за зарибяване. Една риба, за да достигне до 2-2,5 килограма се гледа три години. Включваме за тези три години и разходите за фураж, за наем, за хората, които работят. Себестойността на една риба като шарана в момента на пазарни цени е 10 лева, а големите хранителни вериги я продават на значително по-ниски цени, около 8 лева. С ДДС и всички необходими документи цената на шарана е около 7,50 лева от развъдник. Как в тези вериги магазини я продават на цена от 8-8,50 лева?", попита Господинова, изчислявайки разходите си за наем, ток, вода, осигуровки и за захранване на рибата. По думите ѝ само разходите за захранване са се увеличили двойно за година. 

Тя припомни, че най-важното при консумацията и готвенето на риба е тя да е прясна, а по-големите хранителни вериги, на по-ниски цени, предлагат замразена риба. „При нас целогодишно се предлага жива риба, с документи можем да гарантираме, че е от нашия развъдник“, каза още Господинова.

„Най-сериозният проблем за нас е конкуренцията ни с цените, които предлагат големите хранителни вериги. Клиентът бяга при тях заради ниските цени, а живата и качествена риба, която предлагаме на малко по-високи цени, остава.  Принуждаваме се да смъкваме и цени. Към момента, за предстоящия празник Никулден, не регистрираме увеличение на продажбата на риба. Надяваме се в следващите дни да се повиши. По традиция клиентите купуват риба в последния възможен момент, непосредствено преди Никулден“, каза още Теменужка Господинова.  

По думите ѝ миналата година, след Никулден, в магазина ѝ е останала непродадена риба. „В сравнение с миналата година скумрията държи цена от около 7,60 – 7,80 лева. Цената на шарана се повиши повече. Миналата година беше на цена от около 7,50 лева, а сега е 10 лева. Причините затова са, че цената на фуража се увеличи, всичко се увеличи. И наемите на обектите, и на язовирите скачат“, допълни Господинова. 

„Предлагаме на цени от 12 лева за килограм също черноморска риба – барбун и чернокоп, на цени, сходни от миналата година. Цената на чернокопа е дори малко по-ниска, тъй като миналата година достигна до 15 лв. за килограм. Цената на черноморската риба се влияе освен от разходите за гориво и поддръжка на една рибарска лодка, така и от улова на риба. Морето днес може да е подходящо за риболов, а дни наред да е бурно. Днес можеш да хванеш пасаж, да уловиш много риба, а през следващите дни да нямаш такъв шанс. Друг проблем е, че дори да хванеш един тон риба – трябва да го пласираш. Ако няколко пъти си влязъл в морето и да предположим, че си си хванал много риба, ако не можеш да я пласираш на пазара, не можеш да си избиеш само разходите за гориво например“, обясни Теменужка Господинова, коментирайки от какво се влияят цените на рибата, уловена в Черно море.  

По думите ѝ повечето хора на Никулден предпочитат да консумират пържен шаран. Традицията за празника повелява рибата да се пълни - с орехи, ориз, гъби, като плънката се задушава, предварително се добавят подправки като девесил и черен пипер. 

„Най-важното за готвенето на една риба е да е прясна и да е качествена. За най-предпочитаната риба за Никулден – шаранът, предлагам да е пържена с брашно“. Това каза за БТА собственикът на един от най-добрите ресторанти в Шумен, предлагащ в менюто си няколко вида прясна риба, с която се снабдява от местен развъдник. В неговия ресторант порция шаран се предлага на цена малко над 11 лева. 

„Има кръстоподобна кост в главата на рибата, която трябва да се извади и сложи под домашната икона, в знак на преклонение към Свети Никола“, припомни на репортер на БТА дългогодишният директор на Радио Шумен и директор на „Програма Хоризонт“ на БНР Ивайло Савов. Той потвърди казаното от собственика на ресторанта, с допълнението, че препоръчва да се готвят котлети от голям шаран. 

/АБ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:09 на 05.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация