site.btaВъпреки трудностите рибарниците в габровско успяват да предложат жива риба

Въпреки трудностите рибарниците в габровско успяват да предложат жива риба
Въпреки трудностите рибарниците в габровско успяват да предложат жива риба
Рибарник "Пъстървата", Габрово. Снимка: БТА - Радослав Първанов

Габровските рибарници успяват да предложат жив шаран на средна цена 9 лева за килограм. Въпреки породените от инфлацията, цените на горивата и електроенергията затруднения, местните търговци поддържат десетина вида риба. 

Срещаме се с Николай Петров от рибарник „Пъстървата“ в Габрово. Семейната фирма поддържа заведение с приготвяне на прясно уловена риба от рибарника, заведение за бързо хранене и рибарници. Рибата, която предлагат е българска от различни садки и язовири в екологично чисти райони. 

Тази година цената на шарана е 9 лева за килограм, а за садковия - 10 лева. Спрямо миналата година повишението в цената е с 50 стотинки. Предлагат на клиентите си шаран, садков шаран, сьомгова пъстърва, руска есетра, бял амур, толстолоб и сом. 

Занимават се от 11 години с отглеждането, търговията и приготвянето на риба, като инвестират в запуснат рибарник в чист регион на Габрово, използват течащата наблизо река, за да дават на рибата възможно най-чисти условия за отглеждане преди продажба и консумация. Николай Петров сподели пред репортер на БТА, че рибата от техния рибарник е предмет на засилен интерес, снабдява ресторанти и хотели в региона, като се взимат предвид добрите условия, в която тя се отглежда. 

Черноморска риба трудно може да достигне прясна до района на Габрово, затова успяват да поддържат налични само калмарите, към които има и по-голям интерес от габровци. Инвестирали са в специална кислородна система, с която при превоз рибата, и специално балканската пъстърва, има непрекъснат приток на кислород и така живее до транспортирането в рибарника, споделя Петров с гордост. 

Ковид е повлиял негативно на бизнеса на Николай Петров, но въпреки това успяват да запазят персонала си. Разчитали са на доставки по домовете, докато ресторантът им не функционирал. Той смята че най-важно е да запази качеството на продукцията и хората, с които работи. 

Признава, че оцеляват трудно с настоящите цени на горивата и електричеството, а предлаганата риба в големите вериги подбива цената на рибата, въпреки това качеството, което поддържа, осигурява добър целогодишен интерес към неговият рибарник. През годините се е включвал в програми за зарибяване на околните реки с балканска пъстърва, за да се крепи биоразнообразието и популацията на чистата риба в габровските реки. 

В друг рибарник, използван от концесионер в село Ловнидол, цената на шарана е 9.50 лева. Тук концесионерът Петьо Петров е наел водоем за 35 години и признава, че му е по-трудно справянето с растящата инфлация и разходи. Предлага предимно шаран и амур, като през останалата част от годината се прехранва от спортен риболов, който организира в язовир „Под селото“, Ловнидол.

Цените при Петьо Петров спрямо миналата година са се повишили с 15-20%. Ковид и високите цени на тока и горивата затрудняват работата му, но въпреки това оцеляват и успяват да предлагат търсената от клиентите риба.

/АБ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:50 на 27.03.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация