site.btaБелодробната болница "Св. София" става част от УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Белодробната болница "Св. София" става част от УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Белодробната болница "Св. София" става част от УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Министърът на здравеопазването взе решение за преобразуване чрез вливане на Многопрофилната болница за активно лечение по белодробни болести (МБАЛББ) "Св. София" в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Св. Иван Рилски", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Двете дружества са лечебни заведения за болнична помощ с едноличен собственик на капитала - държавата, чиито права се упражняват от министъра на здравеопазването. 

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще поеме дейността на МБАЛББ "Св. София". Предвид значимостта и медицинската целесъобразност на осъществявания диагностично-лечебен процес в структурите на МБАЛББ "Св. София" същите ще бъдат съхранени в пълен обем и ще бъдат поети от приемащото дружество – УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. 

С така предприетите действия се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране, посочват от Министерството на здравеопазването. 

Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите, допълват от ведомството. 

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:19 на 15.08.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация