site.btaМеждународно жури ще оценява претендентите за Националната кулинарна купа 2013

BOBSTH 16:40:30 17-04-2013
RM1641BO.021
Пловдив - кулинарна купа - предстоящо

Международно жури ще оценява претендентите за Националната
кулинарна купа 2013


Пловдив, 17 април /Дима Шопова, БТА/
Международно жури ще дава оценки на родни топготвачи, които ще
се състезават за Националната кулинарна купа на България 2013. В
комисиите присъстват световни звезди от Англия, Испания, Италия
и Норвегия, съобщиха от Международен панаир- Пловдив, където на
19 и 20 април ще се проведе конкурсът. Над 60 готвачи,
сладкари, пицари и карвинг декоратори ще се борят за купата.
Претендентите за индивидуалната титла ще бъдат преценявани от
Андрей Стоилов и Гари Филбей, представител на Световната
асоциация на готварските гилдии. Майсторите на пици ще се
доказват пред Джовани Менто, президент на Асоциацията на
пицарите в Италия, и още двама негови колеги. Хесус Бордунада
от Испания, ще наблюдава участниците в състезанието "Най-добър
млад готвач", които тази година за първи път ще минат и през
изпитанието "Черна кутия" - да измислят меню от продукти, които
ще получат на старта.
Сладкарите ще подготвят експонати с височина 60 сантиметра в
първия кръг, а във втория - ресторантски сладкиш. Карвинг
декораторите също ще минат през два кръга. В първия трябва да
покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и
зеленчуци, а във втория ще се преценяват техните технически
умения.
Състезанията за Националната кулинарна купа на България се
провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на
Световната асоциация на готварските гилдии. Целта е да се
демонстрира талантът на най-добрите майстори, които създават
своеобразни стандарти за кулинарията в нашата страна, обясниха
от Българската асоциация на професионалните готвачи -
организатор на конкурса съвместно с Международен панаир-
Пловдив.
Надпреварата се провежда под патронажа на Посолството на
Норвегия у нас, а в рамките й ще се състои и Панорама за
"Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар и сладкар",
"Най-добър млад сервитьор" и "Най-добър млад барман" на
Министерството на образованието, младежта и науката.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:26 на 20.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация