site.btaКулинар от Света гора ще приготвя благословени ястия в Гигинския манастир
BOBSTH 11:45:30 27-09-2013
PP1145BO.018
Гигински манастир - атонски монах
Кулинар от Света гора ще приготвя
благословени ястия
в Гигинския манастир
Брезник, 27 септември /Елка Робева, БТА/
Кулинар от Света гора ще приготвя благословени ястия в
Гигинския манастир "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" днес,
съобщиха от Светата обител.
Инициативата е посветена на храмовия празник на новата
черква в манастира, която носи името Св. Силуан Атонски. Дядо
Епитафий, който ще готви днес в Гигинския манастир, е смятан за
най-изкусния готвач между монасите в Атон. Той е демонстрирал
майсторството си във Франция, Италия, Испания и Германия.
Това е второто посещение на атонския монах в Гигинци. Преди
две години той пак готвил тук и блюдото имамбаялдъ се запомнило.
Атонският монах ще представи този път и собствената си
готварска книга по време на Седмицата на православната
литература във Варна. Тя съдържа 126 рецепти за гозби, които са
част от менюто на атонските монаси. Двеста дни в годината те се
отдават на пост, затова в ястията няма месо. Книгата е издавана
на английски, руски и немски.
/ПП/
PP1145BO.018
Гигински манастир - атонски монах
Кулинар от Света гора ще приготвя
благословени ястия
в Гигинския манастир
Брезник, 27 септември /Елка Робева, БТА/
Кулинар от Света гора ще приготвя благословени ястия в
Гигинския манастир "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" днес,
съобщиха от Светата обител.
Инициативата е посветена на храмовия празник на новата
черква в манастира, която носи името Св. Силуан Атонски. Дядо
Епитафий, който ще готви днес в Гигинския манастир, е смятан за
най-изкусния готвач между монасите в Атон. Той е демонстрирал
майсторството си във Франция, Италия, Испания и Германия.
Това е второто посещение на атонския монах в Гигинци. Преди
две години той пак готвил тук и блюдото имамбаялдъ се запомнило.
Атонският монах ще представи този път и собствената си
готварска книга по време на Седмицата на православната
литература във Варна. Тя съдържа 126 рецепти за гозби, които са
част от менюто на атонските монаси. Двеста дни в годината те се
отдават на пост, затова в ястията няма месо. Книгата е издавана
на английски, руски и немски.
/ПП/
news.modal.header
news.modal.text