site.btaАвторът на бестселъра "18 процента сиво" Захари Карабашлиев гостува на Американския университет в България

BOBSTH 14:59:00 30-09-2013
NZ1458BO.042
Благоевград - бестселър - автор - среща

Авторът на бестселъра "18 процента сиво"
Захари Карабашлиев гостува
на Американския университет в България


Благоевград, 30 септември /Емил Михайлов, БТА/
Захари Карабашлиев, смятан за един от най-добрите съвременни
български писатели, ще представи бестселъра си "18 процента
сиво" пред студенти на Американския университет в България /АУБ/
тази вечер, съобщиха от висшето училище в Благоевград - от
19.00 часа в библиотеката "Паница" в университетския комплекс
"Скаптопара".
Дебютният роман на писателя "18 процента сиво", преиздаван
десет пъти, печели престижната награда "Български роман на
годината", връчвана от фондация "Едуард Вик", информират
организаторите на срещата в АУБ. "18 процента сиво" е и един от
финалистите на добре познатите награди "Елиас Канети," които се
организират през две години, а романът е избран от читатели да
бъде сред 100-те най-обичани книги в кампанията "Голямото
четене". Правата за екранизация на "18 процента сиво" вече са
купени, а сценарият е написан от самия автор, информират още от
АУБ.
Друга книга на Карабашлиев - "Кратка история на самолета", е
обявена за "Книга на годината 2009" на издателството "Хеликон."
Пиесата му "Неделя вечер" печели най-престижната театрална
награда в България "Аскеер" през 2009 г., а представянето й на
сцена бележи успех в София. Друга негова пиеса - "Откат",
получава награда за най-добра нова българска пиеса, поставена в
София, и печели наградата на публиката през 2012 г. на
театралния фестивал "Нови пиеси от Европа" във Висбаден,
Германия - най-големия фестивал за съвременна европейска
драматургия. Захари Карабашлиев, който понастоящем живее в
Калифорния /САЩ/, пише есета и статии за различни литературни
журнали, списания и вестници.

/НЗ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 22:29 на 19.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация