site.btaОбластната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил затвори "Винпром" - Дупница, заради произвеждания там оцет

BOBSTH 18:43:30 11-10-2013
NZ1843BO.028
Кюстендил - завод - затваряне

Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил
затвори "Винпром" - Дупница, заради
произвеждания там оцет


Кюстендил, 11 октомври /Елица Иванова, БТА/
Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил
затвори от днес "Винпром" - Дупница, заради произвеждания там
оцет. Това съобщи за БТА директорът на дирекцията Първан Дангов.

Производството на оцет в завода е спряно до отстраняването
на нарушенията, каза Дангов. От дирекцията в Кюстендил уточниха,
че става въпрос за използването на синтетични продукти, вместо
на биологични, както е отбелязано на етикетите.
В края на миналия месец от дирекцията бяха иззети големи
количества "винен" и "ябълков" оцет, производени във винпрома в
Дупница. На място бяха блокирани над 3 хиляди литра оцет, а от
търговската мрежа в Кюстендил и в Дупница до момента са иззети
около 1200 литра, посочи Дангов.
Причините за затварянето на завода са нарушения, свързани с
етикетирането на продукта и подвеждането на потребителите по
отношение на използваните суровини. Установена е била неизправна
и непредставена технологическа документация, която се отнася до
процеса на производството, произхода на суровините, липсата на
системи за самоконтрол и проследимост на произведения хранителен
продукт.
Заради нарушенията на производителя са съставени два акта по
1000 лв., каза още Първан Дангов.
Проверката в завода беше извършена във връзка с повишената
консумация на оцет в сезона на приготвянето на домашните туршии.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:07 на 25.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация