site.btaОбластната дирекция по безопасност на храните в Благоевград апелира стопаните и ловците да изследват месото от домашни и диви прасета
BOBSTH 15:13:00 17-12-2013
MM1513BO.008
Благоевград - безопасност на храните
Областната дирекция по безопасност на храните
в Благоевград апелира стопаните и ловците
да изследват месото от домашни и диви прасета
Благоевград, 17 декември /Емил Михайлов, БТА/
Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград
апелира стопаните и ловците
да изследват месото от домашни и диви прасета. Поводът са
настъпващите коледни и празници, когато се увеличава клането на
домашни прасета, както и отстрелването на диви свине след
откриването на ловния сезон.
Областната дирекция по безопасност на храните отново обръща
внимание на стопаните и ловците да не пренебрегват
задължителното изследване на проби от дивите и домашни свине за
трихинела. В съобщение по този повод се посочва, че дирекцията
извършва лабораторни изследвания на проби от домашните и дивите
прасета по метод, гарантиращ откриването на трихинелите, а при
установяване на положителен резултат, пробата се дава за
потвърждение от референтната лаборатория в София. От ведомството
напомнят, че болестта е опасна за човешкото здраве и
превантивното изследване на месото ще гарантира неговата
безопасна консумация.
Областната дирекция по безопасност на храните контролира
единствено добива на трупното месо в кланицата, а лична
отговорност на всеки е да осигури безопасността на домашно
приготвената храна, се казва още в съобщението.
/ММ/
MM1513BO.008
Благоевград - безопасност на храните
Областната дирекция по безопасност на храните
в Благоевград апелира стопаните и ловците
да изследват месото от домашни и диви прасета
Благоевград, 17 декември /Емил Михайлов, БТА/
Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград
апелира стопаните и ловците
да изследват месото от домашни и диви прасета. Поводът са
настъпващите коледни и празници, когато се увеличава клането на
домашни прасета, както и отстрелването на диви свине след
откриването на ловния сезон.
Областната дирекция по безопасност на храните отново обръща
внимание на стопаните и ловците да не пренебрегват
задължителното изследване на проби от дивите и домашни свине за
трихинела. В съобщение по този повод се посочва, че дирекцията
извършва лабораторни изследвания на проби от домашните и дивите
прасета по метод, гарантиращ откриването на трихинелите, а при
установяване на положителен резултат, пробата се дава за
потвърждение от референтната лаборатория в София. От ведомството
напомнят, че болестта е опасна за човешкото здраве и
превантивното изследване на месото ще гарантира неговата
безопасна консумация.
Областната дирекция по безопасност на храните контролира
единствено добива на трупното месо в кланицата, а лична
отговорност на всеки е да осигури безопасността на домашно
приготвената храна, се казва още в съобщението.
/ММ/
news.modal.header
news.modal.text