site.btaДо 60 български студенти ще приеме Медицинския университет в Плевен за обучение в нов факултет по фармация

BOBSTH 10:37:00 23-02-2014
MM1037BO.006
Плевен - медицина - университет - нов факултет

До 60 български студенти ще приеме Медицинския университет в
Плевен за обучение в нов факултет по фармация


Плевен, 23 февруари /Малин Решовски, БТА/
До 60 български студенти, държавна поръчка, ще приеме
Медицинския университет в Плевен в нов факултет по фармация за
академичната 20015/2016 г. Това съобщи в пресклуба на БТА
ректорът проф.д-р Славчо Томов.
Той уточни, че за новата специалност има запитвания от чужденци
и вероятно от следващата учебна година ще приемат чуждестранни
студенти за обучение на английски език. Проф. Томов е убеден, че
плевенското висше училище има кадрови потенциал за подготовка
на фармацевти и ще се наложи да привлече малко външни
преподаватели. Проектът за сградата на новия факултет е готов и
според предварителните разчети ще бъде завършен за година. За
целта Министерският съвет е отпуснал субсидия от 3.8 млн.лв.
Завършващите фармация в Плевен ще имат различна подготовка от
кадрите, които подготвят в София, Пловдив и Варна, заяви
проф.Томов. Той поясни, че след обстойно проучване се е оказало,
че липсват специалисти с висше образование за фармацевтичната
промишленост, както и за веригата от дейности, които се
извършват за създаване, експериментиране, изпитание и приложение
в практиката на едно лекарство. В Северозападния регион е
установено, че не са достатъчно и фармацевтите, които продават
медикаменти в аптеките.
За тази изцяло нова специалност сме подготвили първите нови
учебници, заяви проф. Томов. Ректорът добави, че висшето училище
вече е натрупало добри практики в Медицинския колеж към
университета в подготовката на помощник-фармацевти, които ще
бъдат приложени при обучението на фармацевтите от следващата
година. Подготовката им ще бъде пет години.
/МР/

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:23 на 21.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация