site.btaНовите техники и технологии в пчеларството представят специалисти на семинар в Търговище

BOBSTH 10:35:00 04-04-2014
IS1036BO.002
Търговище - пчеларство - проблеми

Новите техники и технологии в пчеларството
представят специалисти
на семинар в Търговище


Търговище, 4 април /Боряна Димитрова, БТА/
Проблемът с отравянето на пчелите при пръскане на различните
култури в Търговищка област не е съществен. В региона
разпоредбите на Закона за пчеларството се спазват, това
констатира доклад на Иван Иванов, началник отдел"Растителна
защита" към Областната дирекция по безопасност на храните
/ОДБХ/, представен на семинар днес.
Семинарът в Търговище е на тема новите техники и технологии в
пчеларството и е организиран от Службата за съвети в
земеделието. Поставени са теми за опазването на пчелите от
отравяне, технологиите при отглеждане на пчелни семейства,
биологичното пчеларство като технология, проекто-програмата за
развитие на селските райони 2014-2020 г.
По думите на Иванов данните за миналите години показват, че в
Търговищко разпоредбите на Наредба15 от Закона за пчеларството
се спазват. През последните няколко години има подадени две
жалби от пчелари за отравяне на пчели. В повечето случаи при
предстоящо пръскане има издаване на нужните уведомителни писма,
в които се посочва в кой ден, в кои часове и с какви препарати
ще се осъществи пръскането. Така пчеларите успяват да затворят
пчелите в кошерите и да ги предпазят от отравяне.
През тази стопанска година - от 1 октомври досега, в Търговищка
област има регистрирани 134 земеделски производители-пчелари
със 24 164 пчелни семейства, съобщи за БТА Елена Николова,
експерт в Областната дирекция "Земеделие". Броят на пчелните
семейства е увеличен, в сравнение с 2013 г., когато са били 22
171.
Гост-лектор на форума е доц. д-р Иванка Желязкова от Тракийския
университет в Стара Загора, която запозна присъстващите с
новите моменти в технологията за отглеждането на пчелите.


/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:19 на 04.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация