site.btaКлуб на готвачите в Русе цели да превърне града в кулинарна столица на река Дунав

BOBSTH 12:55:00 12-09-2014
NZ1254BO.005
Русе - готвачи - клуб

Клуб на готвачите в Русе цели
да превърне града в
кулинарна столица на река Дунав


Русе, 12 септември /Мартин Пенев, БТА/
Новосформираното сдружение "Клуб на професионалните
готвачи-Русе" има за цел да превърне Русе в кулинарна столица на
река Дунав. Това съобщи председателят на сдружението Ивайло
Димитров.
Той обясни, че клубът е регионален представител на
Българската асоциация на професионалните готвачи и член на
Световната асоциация на професионалните готвачи. Основната му
цел е професионално изграждане на готвачите в града и региона.
Димитров посочи, че сдружението ще организира тренинги, на
които ще бъдат поканени професионалисти от страната и чужбина. В
края на ноември ще се състои и първото в Русе кулинарно
състезание за готвачи за Купата на кмета, като през идната
година надпреварата ще има международен характер и ще влезе в
календара на Световната асоциация на професионалните готвачи.
"Тенденциите в кулинарията са за налагане на регионална
кухня. Стремежът ни е в Русе във всяко заведение да започне да
се предлага регионална кухня, за да се запазят традициите", каза
Димитров.
Той информира, че ще бъдат сформирани работни групи, които
ще посетят Румъния, Германия и Австрия, където със сходни
сдружения да се направи обмяна на опит.
"Това ще се изразява в "Седмица на българската кухня", в
частност на регионална русенска кухня, която ще бъде представяна
през тези дни в тамошни заведения. Визитата ще бъде върната от
тяхна страна в русенските кръчми и ресторанти", обясни Димитров.
Първата задача на клуба обаче е в продължение на месец да се
установи какъв е броят на професионалните готвачи в Русе и
какви са способностите им. Предвижда се да се подготвят
кулинарно предаване, свързано с русенската кухня, както и книга
с рецепти от региона.
Клубът организира тази вечер и кулинарна изложба в Доходното
здание, на която гостите ще могат да опитат шоколадови бонбони
с пълнеж от обработен бекон, терин от крокодил и от кралски
скариди, както и тартар от антилопа и от октопод.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:26 на 11.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация