site.btaС различни прояви в Берковица се отбелязва 85-ата годишнина от рождението на писателя Йордан Радичков

BOBSTH 14:20:00 20-10-2014
NZ1419BO.017
Берковица - Йордан Радичков - 85-годишнина - честване

С различни прояви в Берковица се отбелязва
85-ата годишнина от рождението на
писателя Йордан Радичков


Берковица, 20 октомври /Цветомир Цветков, БТА/
С изложба в общинската библиотека в Берковица от днес в
града започва седмица, посветена на 85-ата годишнина от
рождението на писателя Йордан Радичков - един от двамата
българи, номинирани за Нобелова награда за литература.
На изложбата са показани снимки от посещенията на Радичков в
Берковица и района около града, фотографии от детските му
години в близкото село Калиманица, както и негови произведения.
Повечето от снимките са направени от местния общественик Милан
Миланов - близък приятел и съученик на Радичков, който и до днес
живее в Берковица и издава книги за известни местни личности.
На 23 октомври в Берковица ще гостува известният журналист,
писател и сценарист Пенчо Ковачев, който ще изнесе лекция по
темата "Радичков от дописник до класик". Ще бъде прожектиран
документалният филм "Един каубой в България", като и двете
прояви са посветени на 85-ата годишнина на големия български
писател.
Йордан Радичков е роден и израснал в берковското село
Калиманица, което днес не съществува, тъй като е останало на
дъното за язовир "Огоста" при построяването на хидротехническото
съоръжение преди 30 години. Приживе Радичков многократно е
заявявал, че черпи вдъхновение и сюжети за творчеството си от
"Прекрасния български Северозапад".
След кончината на Радичков преди 10 години централният
площад в Берковица беше преименуван на негово име и там се
изгради паметник на Радичков, наречен "Дървото на живота". Той
представлява дърво, в което са издялани образите на различни
герои от творчеството на големия писател. Приживе Йордан
Радичков беше обявен за почетен гражданин на Монтана и на
Берковица.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:52 на 13.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация