site.btaНосителят на Нобелова награда за медицина проф. Харалд цур Хаузен е удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на университета в Плевен

BOBSTH 12:54:00 28-10-2014
MH1253BO.002
Плевен - нобелов лауреат - награда - лекция

Носителят на Нобелова награда за медицина
проф. Харалд цур Хаузен е удостоен със званието "Доктор хонорис
кауза" на университета в Плевен


Плевен, 28 октомври /Малин Решовски, БТА/
Носителят на Нобелова награда за медицина /2008/ проф. Харалд
цур Хаузен днес бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис
кауза" на Медицинския университет в Плевен на тържествена
церемония в зала "Магнум".
Ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов отбеляза, че
след епохалното откритие на госта, за което той става Нобелов
лауреат, светът намира възможност за изработване на
профилактични ваксини на определен рак на шийката на матката, а
това е революция в съвременната медицина. Проф.Томов връчи на
световно известния учен златна огърлица и диплом за присъденото
му звание "Доктор хонорис кауза".
Проф. Харалд цур Хаузен благодари за признанието и изнесе
академична лекция. Той разказа за изследванията си на
инфекциозните причини за развитието на раковите заболявания при
човека, за вирусите, които могат да причинят различни видове
онкологични заболявания - на стомаха, черния дроб, гърдата,
както и за възможностите човечеството да се пребори с тези
тумори като изработи срещу тях профилактични ваксини. От
научните постижения на медика става ясно, че трудностите при
изследванията са в установяване връзката кой вирус какъв вид рак
причинява, защото заболяването се появява 20-30 години след
като вирусът е попаднал в човешкото тяло. Сред важната
профилактика срещу туморите се оказва и добрата високо топлинна
обработка на месото преди консумация.
Проф. Харалд цур Хаузен е гост на Медицинския университет в
Плевен във връзка с тържественото отбелязване на 40-годишнината
от създаването на висшето училище.

/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:27 на 13.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация