site.btaБрокери очакват ценатана земята в Добричкия регионда се задържи до пролетта догодина

BOBSTH 12:33:00 13-11-2014
RM1233BO.012
Добрич - земя - брокери - прогноза

Брокери очакват цената
на земята в Добричкия регион
да се задържи до пролетта догодина


Добрич, 13 ноември /Юлияна Христова, БТА/
Цената на земята в Добричко ще се задържи до пролетта
догодина, докато не бъде продадена новата реколта и арендатори и
кооперации не изплатят рентите, съобщиха брокери на недвижими
имоти в най-плодородния регион на страната.
Тази есен декар чернозем върви по 1300-1500 лева за парцели
по 15-30 декара, а по-големите ниви достигат и 1700 лева,
коментира за БТА председателят на Регионалното сдружение на
агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. По думите й
пазарът изчаква до края на годината да бъдат раздадени рентите,
като направените вече първи плащания са средно около 60-80 лева
за декар, колкото са били и миналата есен.
Търсенето на земеделски имоти продължава да е поне два пъти
по-голямо от предлагането, посочи Божанка Костова, която
посредничи в сделки в землището на Генерал Тошево - сред най-
богатите на хумус в региона. Брокерът добави, че по-големите
парцели са поскъпнали със 100-200 лева спрямо тазгодишната
пролет- до 1700-1800 лева за декар. Някои земеделски култури
тази есен се изкупуват по-евтино, но пък реколтата, особено от
царевицата, е много добра и това ще запази ценовите равнища на
земята, смята Костова.
Няма основание черноземът да поскъпне и не очаквам промяна
до април-май догодина, заяви Димитър Крайчев, брокер на пазара в
крайморските общини Каварна и Шабла. Той посочи, че парцелите
край морето вървят между 1400-1650 лева за декар според
категорията на земята, площта, срока на арендния договор, ако
такъв има сключен, и други фактори. По думите му границата от
2000 лева в реални сделки е премината само в Балчик, особено ако
продавачът е и собственик на дялов капитал в най-голямата
земеделска кооперация в общината.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:22 на 14.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация