site.btaСредните кадри във фирмите за млечни продукти остаряват - не идват млади специалисти, твърдят от бранша

BOBSTH 11:12:00 09-03-2015
MM1112BO.022
Плевен - хранителна промишленост - мляко - месо - кадри - недостиг

Средните кадри във фирмите за млечни продукти остаряват - не
идват млади специалисти, твърдят от бранша


Плевен, 9 март /Малин Решовски, БТА/
Средните кадри във фирмите за мляко и млечни продукти
остаряват - не идват млади специалисти. Това съобщи за БТА
Теменужка Енчева - директор на Професионалната гимназия по
мениджмънт и хранителни технологии в Плевен, като се позова на
мнението на работодателите в бранша.
Поради възраст постепенно си отиват специалистите, които
са достигнали високото качество на българските млечни продукти,
особено на млякото, а нямат бъдещи наследници, каза Енчева. Тя
добави, че е алармирана за проблема на среща с бизнесмените в
бранша. Тревогата се изразява не само от собственици на фирми, а
и от научни работници, добави педагогът. По думите й това е
причина да поискат одобрение от образователното министерство за
въвеждане в училището на защитена професия "Техник-технолог в
хранително-вкусовата промишленост" с две специалности -
"Производство и преработка на мляко и млечни продукти" и
"Производство на месо, месни продукти и риба". Училището е
прекъснало приема за тези кадри преди години, защото професиите
не са били привлекателни, главно заради условията на труд. Сега,
при въвеждане на изискванията на Европейския съюз, коренно се
променя работната среда с нови технологии и това налага фирмите
да търсят средни кадри, отговарящи на европейските стандарти,
коментира Енчева. Плевен и региона са характерни с
производството на хранителни продукти - известни марки млека,
сирена, водещи фирми, преработващи месо, каза директорът.
Училището е в контакт с тях, а те са категорични, че осигуряват
добро заплащане, но им липсват подготвени специалисти, каза
Енчева.Гимназията в Плевен обявява прием за защитената професия
от новата учебна година. По думите на директора имат добра база
и специалисти и ще подготвят нужните кадри за млеко- и
месо-преработвателните фирми.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:16 на 19.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация