site.btaВтори ден край Асеновград продължава Средновековният панаир

BOBSTH 10:46:30 21-06-2015
RM1046BO.011
Асеновград - средновековен панаир

Втори ден край Асеновград
продължава Средновековният
панаир


Асеновград, 21 юни /Дима Шопова, БТА/
Втори ден в местността "Св. Трифон" до едноименния параклис
край Асеновград продължава традиционният Средновековен панаир.
Той се организира от община Асеновград със съдействието на
Историческия музей в града. Панаир бе открит от директорът на
музея Иван Дуков със зрелищни възстановки на битки и дуели.
В първата възстановка на масова битка рицарите показаха
техниките при нападения от века на Второто българско царство.
Интересът на публиката беше приповдигнат най-вече от
неочакваните обрати в тежките дуели. Една от атракциите бе "сър
Брейк - английски рицар от средата на 15 век, който водеше едни
от най-ожесточените битки". Възстановки на схватки показаха и
гостите от Румъния, Молдова и Сърбия, както и домакините от Клуб
за исторически реконструкции "Наследство". Демонстрация по
стрелба с лък изнесоха представители от конния клуб "Фарис" и
Исторически музей - Асеновград.
Варяги, кумани и волжкобългари и днес ще мерят сили във
фехтовка, степна борба и българска народна борба "до отказ".
Отново ще има възстановки на масови битки, демонстрации на
соколарство, показ на западно въоръжение и снаряжение, концерти
със средновековна гайда, западноеврпейска и балканска музика.
Днес Средновековният панаир ще продължи показа с музей на
открито, средновековен бит, ежедневие, средновековен лагер и
тържище. В тази връзка на "занаятчийска улица" са разположени
работилници за иконопис, тъкане на стан, грънчарство, плетене на
ризници и свещолеене. Посетителите могат да стрелят с лък, да
пояздят кон и да опитат средновековни гозби и напитки.
Със своите майсторски творби и изделия в Средновековния панаир
се включиха Янко Драгинов, Мариан Велев, Милена и Никола
Петрови, Иван и Марияна Новакови и Любомир Мелинов.


/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:41 на 31.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация