site.btaВ Алфатар има ястие, което се приготвя само веднъж в годината

BOBSTH 13:25:31 05-09-2015
IS1325BO.115
Алфатар - Празник на житото и хляба - любопитно

В Алфатар има ястие,
което се приготвя
само веднъж в годината


Гр. Алфатар, Силистренска област, 5 септември /Пеню Николов, БТА/
Рогачка се нарича точено ястие, което в силистренския град Алфатар се приготвя само веднъж в годината - на Задушница преди Заговезни - и се раздава в памет на мъртвите. Това съобщиха познавачи на алфатарските традиции на завършилия късно снощи Празник на житото и хляба, на който алфатарци осветиха пшеницата за посев.
Проявата се прави вече десет години и е посветена на празника на Алфатар, обявен за град с указ на Държавния съвет на България от 4 септември 1974 година.
Представена бе изложба на хляб и хлебни изделия, подготвена от читалищата и пенсионерските клубове в общината. Участваха около 70 майстори-кулинари с баници, мекици, пърленки, содени питки, халва и дори с пита-тенджера със събрани в нея сарми. За пръв път на площада в Алфатар бе показано как се приготвят някои от хлебните изделия.
Празникът завърши с концертна програма.

/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:27 на 05.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация