site.btaНад 60 ученици и студенти ще участват в коледното състезание по физика на клуба "Квант" в Пловдив

BOBSTH 17:20:01 03-12-2015
NZ1719BO.011
Пловдив - Технически университет - физика

Над 60 ученици и студенти ще участват
в коледното състезание по физика на
клуба "Квант" в Пловдив


Пловдив, 3 декември /Дима Шопова, БТА/
Над 60 ученици и студенти от България, Румъния, Турция и Египет са изявили желание да участват в коледното състезание по физика на клуб "Квант". Домакин на състезанието за 12-и пореден път е Техническия университет в Пловдив. Това съобщи Васил Базелков - научен ръководител на клуба "Квант" към Общинския детски комплекс в Пловдив.
Характерното за коледните състезания е, че са със задачи, които имат по-скоро физико-логически характер от ежедневието, като времето за отговор е само една минута, каза Васил Базелков. Целта ни е да запалим интереса на децата към физиката и едновременно с това да се подготвим за Коледните празници, добави той. Състезанията на клуба "Квант" са валидни при приема на деца от средните училища в технически висши учебни заведения и по технически специалности в университетите. През тази година един от нашите членове - Лора Стоянова, беше приета в Харвард, а през 2016 година още двама наши членове са готови да влязат в елитното техническо училище, каза Васил Базелков. Около 20 на сто от завършващите членове на клуба "Квант" продължават образованието си в чужбина, а по-голямата част от останалите предпочитат инженерните науки, коментира той.
За състезанието са подготвени над 2000 задачи. На предишния кръг е присъствал премиерът Бойко Борисов, който по думите на Базелков е отговорил правилно на следната задача: С каква вода по-добре се гаси огън - с топла или студена? Премиерът е дал правилният отговор - с топла вода, защото тя по-бързо се изпарява от студената и по-бързо формира облаче от пара над огъня, с което прекъсва достъпа на кислород до него, а с това и горенето.
/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:59 на 09.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация