site.btaВ област Благоевград 63,3 процента от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си

BOBSTH 14:57:01 28-01-2016
NZ1455BO.034
Благоевград - информационни технологии - използване - проучване

В област Благоевград 63,3 процента
от домакинствата имат достъп
до интернет в домовете си


Благоевград, 28 януари /Емил Михайлов, БТА/
Резултатите от изследване за използване на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата за 2015 г. показват, че 63,3 процента от домакинствата в област Благоевград имат достъп до интернет в домовете си при средно 59,1 процента за страната. Това съобщиха днес от Териториалното статистическо бюро "Югозапад" в Благоевград.
Данните за областта показват нарастване по този показател с 1,4 процентни пункта спрямо предходната година. По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет област Благоевград се нарежда на трето място в страната след София /столица/ и област Шумен, допълват от Териториалното статистическо бюро. Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Благоевград, които редовно ползват интернет през 2015 г., е 55,6 процента, като спрямо предходната година е отбелязан растеж с 1,3 пункта. В област Благоевград мъжете са по-активни в редовното използване на интернет, показва още проучването. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Благоевград 85,1 на сто от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, докато за хората с основно или с по-ниско образование този процент е 33. Редовно използващите интернет със средно образование са 55,9 на сто.
Проучването е показало също, че през 2015 г. относителният дял на хората от областта, ползващи услугите на електронното правителство в България, е 21,7 на сто при среден за страната процент 17,8. В отделните области на страната този дял варира между 34,8 на сто област София /столица/ и 5,3 на сто - за област Кърджали.
/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:17 на 19.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация