site.btaПразник на хляба се състоя във великотърновското село Ресен

BOBSTH 13:41:31 02-07-2016
NZ1340BO.017
с. Ресен - празник - хляб

Празник на хляба се състоя във великотърновското село Ресен


с. Ресен, Великотърновско, 2 юли /Марина Петрова, БТА/
Празник на хляба се състоя във великотърновското село Ресен. За четвърти пореден път празникът се организира в разгара на жътвената кампания и в него участват самодейни състави и производители на тестени изделия от Великотърновска област, каза за БТА Йорданка Колева - кмет на населеното място.
По думите й в землището на селото се намират едни от най-големите масиви с житни култури в областта. Общо три земеделски кооперации обработват над 36 хиляди декара площи.
Идеята за проявата е на жените от селото. Те представят обредни хлябове, пити и погачи.
Празникът прераства в спектакъл на самодейното творчество, в който тази година участват 18 състава от 11 населени места. На сцената на читалището "Народна просвета" самодейците показват обреди и песни, свързани със засяването на житото, жътвата и участието на приготвения хляб в българските традиции.
Според Кина Цекова - една от най-възрастните жени, които участват със свои тестени произведения в изложението, хлябът е част от всеки момент от живота на българина.
Важно е върху всяка обредна пита да има символика, отбеляза тя. Хлябът за годеж винаги се съпровожда с вино и здравец за калесване. Върху сватбената пита трябва да има слънце - символ на мъжкото начало, и грозде - символ на женското, според традициите на този край, каза 78-годишната домакиня.
Хлябът на българите е свещен, неслучайно е традиция готовият хляб да не се поставя на земята, а българинът вярва, че никой не е по-голям от хляба, отбеляза Албена Попова - председател на сдружението "Жените заедно".
Хлябът е част от всяко отбелязване на сезонните празници. В деня на Свети Харалампий през зимата се месят медени питки, Благовец - фолклорният символ на пролетта, е съпроводен с приготвяне на питка с плънка от пресен лук, коприва и зелени подправки. На Кръстовден, когато според народните вярвания се отбелязва последният ден на лятото, се приготвя зелник, а през есента на Никулден - рибник, разказаха жените.
Те подчертаха, че шарената сол при поднасянето на хлябовете е стар ритуал, защото в нея са забъркани ароматните билки, които растат около нивите, където житото зрее.
В традицията по замесването на брашно, мая и вода в хляб старите майсторки посветиха деца от селото, както и млади изпълнители от ансамбъла "Българче" във Велико Търново, които гостуваха на празника.
/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:45 на 05.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация