site.btaКрай силистренското село Смилец днес вариха динен мед /маджун/

BOBSTH 18:02:31 28-08-2016
MM1801BO.007
Силистра - бит - любопитно

Край силистренското село Смилец днес вариха динен мед /маджун/


Силистра, 28 август /Пеню Николов, БТА/
Динен мед /маджун/ вариха днес жителите на силистренското село Смилец в местност край селото.
Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед бе осъществена благодарение на проект
" Приеми ме на село" на кметството, селското читалище "Светлина 1906" и сдружение "Гражданско единство", по който деца от Силистра "влязоха" в селския бит на Смилец.Децата живяха в домовете на жители на Смилец, участваха в делнични дейности и при възпроизвеждане на някои трудови ритуали. Домакините показаха на малките си гости как се приготвят традиционни ястия.
Пребиваването на децата съвпадна и със седмицата на динения мед /маджун/ в Смилец от 22 до 28 август. За да се приготви диненият мед, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете /тави/ и изход за дима.
Според кмета на селото Павлина Романова диненият мед се е използвал в стари и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.
Павлина Романова каза, че благодарение на празника на динения мед е възникнала идея закритото преди четири десетилетия училище в Смилец да стане и първата в страната база за младежки летни бригади. Според Павлина Романова има възможност да се намери работа за младите хора в различни земеделски кооперации в общината, особено по време на кампании - без да се прави аналогия с някогашното бригадирско движение. Ще се търсят възможности за ангажиране на млади хора от 16 до 18 години със съгласието на родителите им.

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:09 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация