site.btaУкрепват се опасни участъци по ски път - 1 в Националния парк "Пирин"

BOBSTH 15:04:01 17-09-2016
MM1502BO.014
Банско - национален парк "Пирин" - инспекция

Укрепват се опасни участъци по ски път - 1 в Националния парк "Пирин"


Банско, 17 септември /Емил Михайлов, БТА/
Директорът на дирекция "Национална служба защита на природата" в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ Мирослав Калугеров и началникът на отдел "Защитени територии" Димитър Стоев бяха на инспекция в Национален парк /НП/ "Пирин", съобщиха от парковата дирекция в Банско. Те са ревизирали досиетата на документация по контролната дейност на парка.
Във връзка с доклад за санитарното състояние на най-старото дърво в България - Байкушевата мура, бяха набелязани мерки, които да се предприемат за предотвратяване на вредното въздействие върху уникалното дърво, информират от дирекцията на националния парк. С директора на парка Росен Баненски са определени стъпките и сроковете за опазването на Байкушевата мура. За нуждите на проекта ще бъде търсена помощта на експерти от Лесотехническия университет и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.
При инспекцията е проверено и изпълнението по предписание на дирекцията на НП "Пирин" за укрепване на опасен склон на ски път щ 1. Изпълнението на дейностите е съгласувано с МОСВ през 2014 г. Проверката на място е установила, чe те се изпълняват в съответствие със съгласуваните параметри и се очаква да приключат в началото на месец октомври.
В района на ски пътя има и други участъци, създаващи опасности за посетителите на парка, отбелязват от парковата дирекция. Направен е оглед и на други необезопасени склонове по ски път щ 1, нуждаещи се от укрепване, за което са направени предписания от дирекцията на националния парк. За тяхното изпълнение концесионерът на скизоната "Юлен" АД е внесъл в МОСВ необходимата документация за следващ участък, който подлежи на укрепване.

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:51 на 31.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация