site.btaЧетиридневен празник на пестила започва в комплекса "Етър" край Габрово

BOBSTH 09:45:31 22-09-2016
PP0943BO.005
Габрово - комплекс "Етър" - празник на пестила

Четиридневен празник на пестила
започва в комплекса "Етър"
край Габрово


Габрово, 22 септември /Жанет Михова, БТА/
Четиридневен празник на пестила, известен като габровски "шоколад", започва днес в етнографския музей на открито "Етър". Програмата включва демонстрации за приготвяне на пестил на открито, дегустации, кулинарно изложение и базар на биопродукти, произведени в балканския регион, както и изпълнения на групи за автентичен фолклор. Това съобщиха от музея.
Габровският "шоколад" е екологичен продукт - не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпаден, разказаха уредниците от музея. Варакът (плодовият сок, отделен в началото при варенето на сливите) се използва за приготвяне на домашна ракия, а костилките - за храна на животни. По думите им пестилът - вкусен, сладък и евтин, е полезен за организма и укрепва имунната система.
От музея обясниха, че международното признание на този продукт идва от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Пестилът е вписан в Световната книга на уникалните храни "Арката на вкусовете".
При демонстрациите за приготвянето на пестил ще бъде обяснено, че това е напълно чист природен продукт, който не съдържа дори грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използвани са сладките сортове сини сливи с ниско съдържание на вода - караджейки и маджаркини. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство и опит, посочиха от музея. Десертът на балканджиите е напълно готов около Нова година, когато постепенно се покрива с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен по правилата, има трайност повече от пет години и през това време не загубва вкусовите си качества.
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:11 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация