site.btaС ритуала зарязване на лозята в Аграрния университет отбелязаха празника на Трифон Зарезан

BOBSTH 13:26:01 01-02-2017
MM1323BO.004
с. Брестник - Аграрен университет - Трифон Зарезан

С ритуала зарязване на лозята в Аграрния университет отбелязаха празника на Трифон Зарезан


Брестник, обл. Пловдив, 1 февруари /Дима Шопова, БТА/
С традиционния ритуал по зарязване на лозята ръководството на Аграрния университет /АУ/ в Пловдив отбеляза празника на лозаро-градинарския факултет и Деня на лозаря - Трифон Зарезан. Церемонията се извърши на лозовия масив на университета край пловдивското село Брестник, на която присъстваха кметове на общини с изразена лозаро-винарска дейност, представители на винарски изби, ректорите на висшите учебния заведения в Пловдив.
Ритуалът се извърши от ректора на АУ проф. Христина Янчева и гостите на лози от сорта каберне-совиньон с пожеланието за добри резултати през тази година. Като най-добра година през последните 10 като качество на реколтата Ламбрин Топузлиев, ръководител на винарската изба на АУ, посочи 2016-та. Пред БТА той каза, че на университетското лозе имат и много добри количествени резултати на база на зелените резитби, чиято цел, по думите му е при винените сортове добивът да не надвишава 500-550 кг от декар. АУ разполага с около 350 дка лозе, в което се отглеждат над 400 сорта грозде, каза още Топузлиев.
Като формула за добро вино той посочи сбора от добра суровина с идеална хигиена и перфектна технология. Според него тя е лесна и когато се спазва се получават много добри вина. Разчитаме на стандартната технология, т.нар. биологични методи, при която не се добавят допълнителни консумативи и стабилизатори, коментира Ламбрин Топузлиев.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:59 на 07.02.2025 Новините от днес

Апелативна прокуратура – Варна: Съдът в Добрич уважи искането на Районната прокуратура и определени най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 41-годишен мъж, обвиняем за управление на МПС след употреба на наркотици

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация