site.btaВ котленския етнографски музей "Кьорпеевата къща" е открита изложба на обредни хлябове и сурвакници

BOBSTH 18:37:01 20-12-2017
MH1836BO.027
Котел - етнографски музей - изложба

В котленския етнографски музей "Кьорпеевата къща"
е открита изложба
на обредни хлябове и сурвакници


Котел, 20 декември /Велина Василева, БТА/
В залата на етнографския музей "Кьорпеевата къща" в Котел бе открита изложба "Обредни хлябове, сурвакници, Коледни напеви от Котленско", съобщиха от общинския пресцентър.
Целта й е да покаже символиката на българските обредни хлябове и да представи тяхната уникалност, свързана с християнските традиции по този край.
По думите на уредника на етнографския музей Стефан Иванов, в изложбата е импровизирана една котленска коледна трапеза, характерна за първата коледна вечер. На нея задължително присъства хлябът "Боговица" - най-големият хляб, който се слага на централно място. Изобразява схематично стопанството и различните дейности в имота. Изображенията му са от тесто и включват кошарата с овцете, воловете, нивата и кръста от християнската орнаментика. Показани са още и хлябове с християнска символика, както и посветени на къщата, лозето и виното. Просфорената пита също е сред обредните хлябове, характерна за Бъдни вечер в Котел. Тя се меси само с брашно и вода, а украсата е печат от просфора. Гостите на изложбата са били посрещнати с прочутите котленски "къдряви тиганици", направени по стара автентична рецепта
Деца от 4-ти клас при СУ "Г.Ст. Раковски" са изработили котленски сурвакници, а Даскалската коледарска група е изпълнила оригинални напеви за коледуване и добруване от котленско.
Събитието се осъществява с помощта на община Котел, Исторически музей- Котел и транспортна компания. Хлябовете ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация към община Котел.
/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:18 на 21.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация