site.btaВ Института по лозарство и винарство в Плевен започват проект за гроздолечение

BOBSTH 12:08:31 14-02-2018
IS1207BO.010
Плевен - институт - гроздолечение

В Института по лозарство и винарство в Плевен започват проект за гроздолечение


Плевен, 14 февруари /Малин Решовски, БТА/
В Института по лозарство и винарство в Плевен започват проект за развитие на гроздолечение. Това съобщи за БТА на днешния празник Трифон Зарезан проф. Мирослав Иванов - завеждащ отдел "Сортове и сортоподдържане" в единствения у нас Институт по лозарство и винарство.
Имаме идея да разработим сортове за лечение, както и идея за производство на вино, подходящо за диабетици, поясни той.
В института са започнали работа в това направление, като са потърсили партньорство на Медицинския университет в Плевен и Тракийския университет в Стара Загора. Идеята е да се направи подробно проучване на гроздето като хранителен и диетичен продукт, тъй като е известно, че в миналото се е извършвало гроздолечение, коментира проф. Иванов. Той уточни, че като селекционер има предвид няколко сорта грозде, които притежават качества да се използват за гроздолечение, поради факта, че запазват по-ниско съдържание на въглехидрати. Ще разчитаме на изследванията на медиците, за да се установи кои фракции и сортове са най-подходящи за такова направление на работа.
"Ако успеем, може да се каже, че ще направим крачка за използването на гроздето. Правено е преди години гроздолечение, но в последно време няма подобни опити и дано постигнем резултати. Спрели сме се да изследваме няколко сорта, особено безсеменния "Вит". Позоваваме се на проучвания, че безсеменните сортове имат повече лечебни свойства от семенните. Ако се постигне успех да бъде произвеждано и вино, подходящо за диабетици, това ще бъде принос и за медицинската и за лозарската наука - крачка в посоката, която сме си поставили с тези сортове - да се насочим и към лечението с грозде", каза в заключение проф. Мирослав Иванов.
Днес в Института по лозарство и винарство имаше много гости за празника Трифон Зарезан. Те бяха приветствани от директора проф. Иван Пачев, след което, поради дъждовното време, ритуалът "зарязване на лозята" се състоя в най-старата изба в България - на института в Плевен. Там бе дегустирано вино, а за празничното веселие допринесе и Северняшкият ансамбъл.

/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:16 на 07.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация