site.btaН.Пр.Темиртай Избастин: В Казахстан празнуваме Науръз - празникът на обновяването на природата, началото на новата година, на новия живот

BOBSTH 14:12:01 21-03-2018
AM1410BO.007
България - Казахстан - посланик Темиртай Избастин - интервю

Н.Пр.Темиртай Избастин: В Казахстан празнуваме
Науръз - празникът на обновяването на природата,
началото на новата година, на новия живот


София, 21 март /Оля Ал-Ахмед, БТА/
Най-перспективни области в икономическото сътрудничество между Казахстан и България са създаването на смесени предприятия в различни области и инвестиции в сферата на енергетиката, технологиите, селското стопанство, строителството, туризма, сътрудничеството в областта на цифровизацията. Перспективно би било и сътрудничеството в транспортно-логистична сфера. Това каза в интервю за БТА посланикът на Казахстан у нас Темиртай Избастин.
Водещи стоки в казахстанския износ за България са: нефтен газ и други газообразни въглеводороди, а в казахстанския внос от България: медикаменти, сметачни машини, пощенски маркировъчни машини, билетни апарати и др., отбеляза посланикът на Казахстан.
По повод взетото наскоро решение на Столичния общински съвет улица в София да се именува "Астана" посланик Избастин каза: "Смятаме, че този символичен акт ще укрепи още повече приятелските отношения между нашите две столици и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество".
От 21 до 23 март в Казахстан се отбелязва пролетният празник Науръз, официален празник в Казахстан. "В Казахстан празнуваме Науръз - денят на обновяването на природата, началото на новата година, на новия живот", посочи дипломатът. Пожеланието му за Науръз е: "Благополучие, здраве, добро настроение и късмет".
Н.Пр.Темиртай Избастин е ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан в София от август 2009 г. От 1996 г. до 2001 г. той е консул на Република Казахстан в Германия, а от 2002 г. до 2005 г. - съветник в посолството на Казахстан в Австрия. В периода 2005-2009 г. оглавява дирекция "Консулски отношения" в МВнР на Казахстан. Женен е и има 4 деца. Владее немски, английски, руски и български език.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Избастин, Казахстан отбелязва празника Науръз или Новруз, както е известен при нас. Разкажете по-подробно какъв е този празник и как го отбелязват в Казахстан?
Отговор: От 21 до 23 март в Казахстан се отбелязва пролетният празник Науръз, официален празник в Казахстан. Той бе признат на 23 февруари 2010 година като Международен ден Науръз с резолюция на Общото събрание на ООН и бе включен в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Науръз е главният празник на казахите през годината. Той се отбелязва и от някои други народи. Науръз е денят на обновяването на природата, началото на новата година, на новия живот. Съвременното казахско наименование на Новата година - Науръз, е дошло от персийския език: нау - нов, руз - ден. Преди казахите са наричали началото на новата година "улъс кун" - денят на цялото племе. На празничната маса роднините искат и получават прошка, разменят си подаръци и си пожелават различни блага. Традицията предвижда всеки да отиде в седем къщи и да посрещне вкъщи седем гости.
Днес казахите посрещат Науръз не само в семеен кръг вкъщи, но и на улиците, площадите, парковете, провеждат се състезания на "акъни", национални видове спорт - казашка "курес", "тогъз кумалак", "къз куу", "байга".
Различни традиции и ритуали учат хората да уважават националната култура и способстват за сближаването и взаимното разбирателство между тях.
Символично е, че в навечерието на празника Науръз в Астана се състоя среща на ръководителите на държави от Централна Азия (Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан). В съвместно изявление държавните глави изразиха своите стремежи към регионално сътрудничество, взаимна подкрепа, съвместно решаване на актуалните въпроси, с цел осигуряване на сигурност, стабилност и устойчиво развитие на целия регион. Те отбелязаха, че взаимноизгодното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, разширяването на регионалната транзитно-транспортна инфраструктура, рационалното ползване на водно-енергийни и хранителни ресурси, развитието на индустрията и преработващите отрасли, използването на съвременни технологии и иновации, цифровата икономика, ще съдействат за осигуряване на устойчив ръст на благосъстоянието на народите от Централна Азия.

Въпрос: Какво е Вашето любимо ястие в Науруз?
Отговор: Главното ястие на празника - "науръз коже", е супа, която включва 7 задължителни елемента, олицетворяващи 7 основи на живота - вода, месо, сол, масло, брашно, зърнени култури (ориз, жито, царевица) и мляко или катък, символизиращи щастие, късмет, мъдрост, здраве, богатство, бързо израстване, закрила на небето. Освен "науръз коже" се приготвят традиционни за нашата кухня ястия - бесбармак, плов /пилаф от ориз/, манти, лагман, баурсак и др., а също и напитки - кумис, шубат, айран, боза и др.

Въпрос: Как ще отбележат този празник казахстанците, които живеят в България?
Отговор: Казахстанците отбелязват този празник със своите семейства и приятелите, ходят си на гости, събират се заедно.
Посолството на Казахстан, съвместно с почетното консулство, организира отбелязване на празника Науръз в Благоевград - на 31 март, от 11 часа. Заповядайте на площад "Георги Измирлиев" заедно да отбележим празника Науръз. Освен това, наши казахски артисти, съвместно с артисти от Азербайджан и Турция, ще участват в празнични концерти по случай празника Науръз на Международната организация за култура на тюркоезичните държави (Тюрксой), които ще се състоят на 3 април т.г. в Драматичния театър в Пловдив и на 4 април в Централния военен клуб в София. Каним всички желаещи да присъстват на тези концерти.

Въпрос: Как оценявате сегашното равнище на отношенията между България и Казахстан? В частност, в областта на културата, образованието, спорта?
Отговор: В Казахстан живеят близо 4500 етнически българи. В Казахстан - в Павлодар, активно работи български етнокултурен център. Има филиали в Астана, Атърау и други градове. В училището за национално възраждане в Павлодар работи преподавател от България, тук се изучава български език, традициите и обичаите на българите. В Центъра за източни езици и култури при Софийския университет работи Център за изучаване на казахски език, историята и културата на Казахстан, където студентите изучават казахски език.
Активно е сътрудничеството между нашите страни в областта на културата, образованието и спорта. В последните години имаше редица участия на български деца в различни международни музикални фестивали, конкурси, в математически олимпиади в Казахстан. Голяма популярност доби музикалният конкурс "Рози на България" и съответно "Рози на Казахстан". Както знаете, в Жаутъковската олимпиада по математика и информатика, която се провежда в Алмати, български ученици редовно заемат призови места.
Български талантливи музиканти също получават награди от международни музикални фестивали в Казахстан. От друга страна, казахстански формации участват в конкурси и фестивали в България. Миналата година нашият голям оркестър за народни инструменти "Курмангазъ" изнесе концерти в София, Пловдив, Варна.
Спортисти от Казахстан активно участват в международни спортни събития в София и други български градове. В Казахстан успешно работят български футболни треньори. Преди месец Станимир Стоилов пое националния футболен отбор на Казахстан. Преди това той водеше футболния клуб "Астана", който под негово ръководство не само стана пръв в казахстанския шампионат, но и достойно се представи в европейските турнири. Станимир Стоилов се ползва с голямо уважение сред казахстанците. Други български футболни треньори и футболисти също успешно работят в Казахстан.
Ежегодно студенти от Казахстан се обучават по различни програми в университетите в София, Благоевград, Пловдив, Русе и др. В същото време български учени преподават в Казахстан по съвместни програми, по покана и по договор.

Въпрос: Какви са перспективите за икономически обмен?
Отговор: Сега подготвяме провеждането в София на поредното, пето заседание на Казахстанско-българската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Развитието на икономическото сътрудничество е една от важните насоки в работата на казахстанската дипломация. Най-перспективни области в икономическото сътрудничество между Казахстан и България са създаването на смесени предприятия в различни области и инвестиции в сферата на енергетиката, технологиите, селското стопанство, строителството, туризма, сътрудничеството в областта на цифровизацията. Перспективно би било и сътрудничеството в транспортно-логистична сфера.
Като основа за развитие на железопътните превози може да се използва подписаният на 10 юни 2016 година в Астана Меморандум за сътрудничество и взаимодействие между "БДЖ-Товарни превози"-ЕООД и "KTZ Express"-АД.
По предварителни данни стокообменът между Казахстан и България за 2017 година е близо 30 милиона щатски долара, в това число износ от Казахстан за България - 14 милиона долара, а внос от България в Казахстан - 16 милиона долара. Окончателните данни ще станат известни в средата на годината. Водещи стоки в казахстанския износ за България са: нефтен газ и други газообразни въглеводороди, а в казахстанския внос от България: медикаменти, сметачни машини, пощенски маркировъчни машини, билетни апарати и др.
В Казахстан са регистрирани 17 юридически лица с участие на граждани от България, 54 юридически лица с участие на юридически лица от България, 5 филиала и 11 представителства на юридически лица от България.
В България са регистрирани 18 казахстански компании (12 със 100-процентно казахстанско участие и 6 съвместни) и повече от 200 представителства. Най-голямата казахстанска компания тук е "Ромпетрол България".

Въпрос: България е председател в Съвета на ЕС. Знаем, че Казахстан е ротационен председател в Съвета за сигурност на ООН за 2017-2018 година. Какви задачи решава Казахстан във времето на своето председателство?
Отговор: България има голяма отговорност и наситен дневен ред за времето на своето председателство в Съвета на Европейския Съюз. Знаем приоритетите на българското председателство: Западните Балкани, Бъдещето на Европа и младите хора, Цифрова икономика, Сигурност и стабилност. Желаем успешно председателство.
Казахстан също е ангажиран с председателство в Съвета за сигурност на ООН за 2017-2018 година. Благодарим на българската страна за подкрепата на кандидатурата на Казахстан в Съвета за сигурност на ООН. Нашите приоритети за времето на председателството ни в Съвета за сигурност са: постигане на свят, свободен от ядреното оръжие; отстраняване на заплахата от глобална война и урегулиране на локални конфликти; лансиране на интересите на Централна Азия с укрепване на регионалната сигурност и сътрудничество; противодействие на тероризма; мир и сигурност в Африка; осигуряване на постоянна връзка между сигурността и устойчивото развитие; адаптиране на Съвета за сигурност и цялата система на ООН към заплахите и предизвикателствата на XXI век.

Въпрос: Г-н Избастин, в София вече има улица "Астана" - какъв знак е това за връзките между двете страни?
Отговор: Да, така е. Миналата година по случай 25 години от установяването на дипломатически отношения между Република Казахстан и Република България посолството на Казахстан се обърна до Столична община с предложение една улица в София да носи име на столицата на Казахстан - Астана. Наскоро, на 15 март, Столичният общински съвет подкрепи нашето предложение и взе решение улица в София да се именува "Астана". Ние благодарим на ръководството на Столична община и на Общинския съвет за подкрепата. Смятаме, че този символичен акт ще укрепи още повече приятелските отношения между нашите две столици и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество.

Въпрос: Вашето пожелание на пролетния празник Науръз?
Отговор: Благополучие, здраве, добро настроение и късмет! /АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:20 на 08.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация