site.btaФестивал на хляба и сладкишите превзема Пловдив

BOBSTH 05:20:01 17-05-2018
GI1836BO.025 05:20
Пловдив - фестивал на хляба

Фестивал на хляба и сладкишите превзема Пловдив


Пловдив, 17 май /Таня Благова, БТА/
Фестивал на хляба и сладкишите започва в Пловдив с дефиле на участниците по Главната улица на града. Те ще тръгнат от площада пред община Пловдив до подлеза при Аптека "Марица", където в 18.00ч. официално ще бъде открито събитието.
В рамките на четири дни, от 17 до 20 май, в три импровизирани пекарни на Малката главна в Пловдив, майстор-пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши. Предвидени са още демонстрация на смилане на брашно на мелница - караджейка, а посетителите ще имат възможност да дегустират всичко, което се изработва.
Организатори са Регионална занаятчийска камара -Пловдив по проект "Наследство - Сливане на традиции и бъдеще - заедно" - "Фестивал на хляба".
Майсторите от Бесарабия Татяна и Кирил Дукови на 18 май ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език "Традиционен хляб и забравен български фолклор от Бесарабия". Лекция на тема "Никой не е по-голям от Хляба" ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май двама майстори от Кралство Мароко, а на 20 май от Република Турция.
Своите умения в занаята ще демонстрира гостът от Холандия шеф Ралф Нобер в майсторски клас, който ще води в учебната работилница на Университета по хранителни технологии на 18 и 19 май. Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май ще демонстрира своите умения пред публика. С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата "Най-добър в хляба".





/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:17 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация