site.btaМИНА: Приключи гроздоберът в опитното стопанство на Университета на Черна гора

МИНА: Приключи гроздоберът в опитното стопанство на Университета на Черна гора
МИНА: Приключи гроздоберът в опитното стопанство на Университета на Черна гора
Снимка на Университета на Черна гора чрез агенция МИНА

Ден на гроздобера отбеляза края на прибирането на тазгодишната реколта на лозята в опитното стопанство на Биотехнологичния факултет на Университета на Черна гора (УЧГ), предаде за БТА черногорската агенция МИНА. 

Освен служители и студенти от Биотехнологичния факултет, ръководен от декана Божидарка Маркович, в това символично и традиционно събитие взеха участие декани, заместник-декани и служители от няколко факултета и ректората на УЧГ.

„По време на празника специалисти по лозарство и винотехнологии от Биотехнологичния факултет запознаха присъстващите с капацитета и сортовете грозде в лозята, асортимента от продукти и технологията за производство на вино и ракия в опитното стопанство“, се посочва в съобщението на УЧГ.

Гръбнакът на 22-те хектара лозя в опитното стопанство са автохтонни сортове за червени вина, вранац и в по-малка степен кратошия, които се отглеждат на около 18 хектара.

От белите винени сортове в по-малък мащаб са представени черногорските автохтонни сортове крушач и жижак, а от трапезните сортове са кардинал, рибиер, палиери 5, мускат Италия.

В лозовия масив на опитното стопанство има колекция от различни сортове грозде, която съхранява 443 генотипа и представлява една от най-богатите колекции в района. Всеки сорт е представен от най-малко седем стъбла.

Освен това Биотехнологичният факултет на УЧГ разполага и с колекция от автохтонни сортове кратошия, в която са събрани, размножени и засадени сортове (биотипове) кратошия от различни лозарски райони на Черна гора.
В опитното стопанство има и винарска изба, която работи от 1956 г. и е най-старата в Черна гора.

Избата разполага с необходимата техника и инвентар за преработка на грозде и съхранение на вино и ракия. Капацитетът й е 300 хил. литра. В зависимост от климатичните условия годишно се преработват от 100 до 180 тона грозде.

Благодарение на спецификата на местността, сортовете и качеството на гроздето, както и на традиционната технология, която се прилага, заедно със знанията, придобити чрез научни изследвания, Биотехнологичният факултет произвежда отличени с голям брой на златни медали и награди вина вранац и вранац барик.

Във винарската изба на опитното стопанство на УЧГ освен вино се произвежда обикновена и мускатова гроздова ракия с марката „Институтска гроздова“, които са изключително ценени сред потребителите.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:50 на 10.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация