site.btaКНА: Европейската комисия включи ново тестено изделие от Кипър в списъка на храните със защитено географско указание
Европейската комисия обяви, че добавя кипърската храна терджиелуткия (tertziellouthkia) към списъка на храните със защитено географско указание (ЗГУ), предаде за БТА кипърската агенция КНА.
Терджиелуткия е вид паста, приготвена чрез смесване на брашно от твърда пшеница (или друг вид брашно като селско или пълнозърнесто брашно) с грис, вода и сол.
Името на продукта идва от формата му, която наподобява малък пръстен. Неговите специфични характеристики, като размер и текстура, са резултат от ноу-хауто и опита на производителите.
Репутацията на терциелуткия се дължи не само на характеристиката на тази храна, зависеща от уменията на нейните производители, но също така и на простотата на съставките и начина на сервиране на ястието, което е популярно по време на постите.
Важен етап от производствения процес е почивката на тестото, която също допринася за спецификата на продукта. Времето за почивка определя еластичността на тестото, а това е от ключово значение в производствения процес, позволявайки създаването на характерната форма и в резултат - леко грапавата текстура на тестените пръстени.
Традиционно терджиелуткия се сервира по време на пости и празници, както и за социални събития като сватби. Преди сервиране тестените пръстени се варят във вода и се заливат със сироп от рожков, гроздов сироп или мед.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)
/ЕЩ/
news.modal.header
news.modal.text