site.btaКНА: Европейската комисия включи ново тестено изделие от Кипър в списъка на храните със защитено географско указание

КНА: Европейската комисия включи ново тестено изделие от Кипър в списъка на храните със защитено географско указание
КНА: Европейската комисия включи ново тестено изделие от Кипър в списъка на храните със защитено географско указание
Снимка: КНА

Европейската комисия обяви, че добавя кипърската храна терджиелуткия (tertziellouthkia) към списъка на храните със защитено географско указание (ЗГУ), предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Терджиелуткия е вид паста, приготвена чрез смесване на брашно от твърда пшеница (или друг вид брашно като селско или пълнозърнесто брашно) с грис, вода и сол.

Името на продукта идва от формата му, която наподобява малък пръстен. Неговите специфични характеристики, като размер и текстура, са резултат от ноу-хауто и опита на производителите.

Репутацията на терциелуткия се дължи не само на характеристиката на тази храна, зависеща от уменията на нейните производители, но също така и на простотата на съставките и начина на сервиране на ястието, което е популярно по време на постите.

Важен етап от производствения процес е почивката на тестото, която също допринася за спецификата на продукта. Времето за почивка определя еластичността на тестото, а това е от ключово значение в производствения процес, позволявайки създаването на характерната форма и в резултат - леко грапавата текстура на тестените пръстени.

Традиционно терджиелуткия се сервира по време на пости и празници, както и за социални събития като сватби. Преди сервиране тестените пръстени се варят във вода и се заливат със сироп от рожков, гроздов сироп или мед.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:00 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация