site.btaАА: Посланикът на Сомалия в Анкара похвали турската кухня и разказа за традициите по време на Рамазана в страната му

АА: Посланикът на Сомалия в Анкара похвали турската кухня и разказа за традициите по време на Рамазана в страната му
АА: Посланикът на Сомалия в Анкара похвали турската кухня и разказа за традициите по време на Рамазана в страната му
Снимка: АА

Посланикът на Сомалия в Турция похвали турската кухня като една от най-добрите в света, изразявайки възхищението си от разнообразието от традиционни ястия. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Фатхудин Али Мохамед разговаря с Анадолската агенция по време на събитие, организирано от сомалийски студенти в Анкара за ифтар, традиционната вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, в който вярващите постят през светлата част на деня.

Той отбеляза, че основната разлика между Рамазан в Турция и Сомалия е в храната. Той обясни, че в Сомалия хората прекъсват поста със супа и мезета, след което отправят молитви и после продължат да вечерят.

Припомняйки си първия си Рамазан като посланик на Сомалия в турската столица, Мохамед каза, че в Сомалия много ресторанти и фирми затварят по време на свещения месец, а в Турция на много места ежедневието продължава както обикновено.

Докато в Турция има традиция хората да бъдат събуждани за сухур, хранене преди зазоряване, предшестващо началото на дневния пост, с барабанисти, преминаващи по улиците, в Сомалия хората събуждат другите, като викат „сухур, сухур“.

Сред любимите си турски ястия Мохамед посочи искендер кебап, кюфтета, риба, както и десертите баклава и кюнефе.

Ифтар в Сомалия

Мустафа Хасан Абдирашид, лидер на сомалийска студентска група в Анкара, разказа за традициите на ифтара в Сомалия, като каза, че постът се прекъсва с фурми и вода, след това се хапва от уникално сомалийско ястие като бюрек с кайма, лук и кориандър.

След това хората отправят молитва и после продължават вечерята си със супа. Той подчерта също важността на бананите в сомалийската кухня, като отбелязва, че страната предлага осем различни сорта.

Оризът, приготвен по различни начини с подправки, е основна част от ифтара и често е придружен от камилско месо, което е обичайно ястие в страната на Африканския рог. Въпреки това, когато няма камилското месо, пилешкото или телешкото служи като заместител.

В края на ифтара хората се наслаждават на десерт, последван от сомалийски чай и кафе.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:59 на 26.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация