site.btaТурски журналистически и писателски организации призоваха за освобождаване на задържаните журналисти

Турски журналистически и писателски организации призоваха за освобождаване на задържаните журналисти
Турски журналистически и писателски организации призоваха за освобождаване на задържаните журналисти
Снимка: AP Photo/Khalil Hamra

Турски журналистически асоциации и синдикати призоваха задържаните при протестите в Истанбул журналисти да бъдат освободени, съобщава опозиционното издание "Биргюн".
  
Призивът бе отправен на съвместна пресконференция от професионални организации на журналисти, издатели и писатели. В пресконференцията участваха Асоциацията на журналистите в Турция (TGC), Съюзът на журналистите в Турция (TGS), Съюзът на издателите в Турция, Съюзът на писателите в Турция и Асоциацията на писателите PEN.

Петте професионални организации организираха проявата под надслов „Спрете да заплашвате журналистите и медиите“. Участниците възразиха срещу задържанията, домашните арести и заповедите за арест срещу журналисти, писатели и издатели, насилието на силите за сигурност срещу журналисти и възпрепятстването на достъпа до интернет, посочва вестникът.

Общо 10 журналисти от различни местни и чуждестранни медии, сред които и журналист на Франс прес, бяха задържани вчера в Турция, съобщиха медийни синдикати в социалните мрежи.

Сайтът "Економим" съобщи, че шестима от тях, включително репортерът на Франс прес Ясин Акгюл, вече са били освободени при условие за съдебен контрол. Изданието се позова на съобщение на Съюза на журналистите в Турция (TGS). По-късно обаче синдикатът заяви, че прокурорът е променил решението си и е отправил към съда искане за поставянето на журналистите под арест. 

"Нашите колеги са журналисти. Тяхната работа е да информират обществеността. Те не биваше дори да бъдат задържани, камо ли да бъдат предавани за поставяне под арест", коментира журналистическият синдикат в Екс. 

 

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:12 на 25.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация