site.btaАТА: Директорът по туризъм в албанската община Шкодра очаква ръст от 20% в сектора тази година

АТА: Директорът по туризъм в албанската община Шкодра очаква ръст от 20% в сектора тази година
АТА: Директорът по туризъм в албанската община Шкодра очаква ръст от 20% в сектора тази година
Снимка: АТА

Туризмът постепенно се превръща в сектор, който насърчава развитието на природните и икономически ресурси в цяла Албания, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Директорът по туризъм в община Шкодра Ренато Лумчи заяви в интервю за АТА, че през тази година се очаква 20-процентен ръст на туризма в сравнение с 2024 г.

Най-сигурният показател според Лумчи е отчитането и събираемостта на таксата за настаняване, тъй като тя показва броя на туристите, отседнали в местата за настаняване.

„През миналата година в периода януари – август има 32-процентен ръст спрямо 2023 г. и приблизително 70% спрямо 2022 г. В периода юни – август (летния сезон) има 30-процентен ръст на нощувките в сравнение с 2023 г. и около 60-процентен ръст спрямо 2022 г.“, каза Лумчи.

По думите му се наблюдава увеличение на нощувките извън сезона, в периода януари – май, като ръстът е 75% спрямо 2023 г. и 133% (повече от два пъти) спрямо 2022 г.

Лумчи подчерта: „Този ​​напредък се дължи главно на инвеститорите, бизнеса и огромната работна сила в този сектор, които година след година подобряват своите оферти за туристите, въвеждат нови продукти и привличат посетители в регионите, в които работят.“

Според официални данни най-посещаваните места в Шкодра са Велипоя, Тет, района на езерото Шкодра, пешеходната зона на града, замъка Шкодра и други. В допълнение към природните си забележителности Шкодра предлага и значителни културни събития и обекти като Музея „Маруби“, Музея на свидетелствата и паметта, Музея „Осо Кука“, Музея на замъка Шкодра и др.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:54 на 20.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация